Naast offshore windmolenparken, komen er binnenkort misschien ook zonnepaneelparken op zee


Beluister het volledige interview hier.


Drie grote partijen, Jan De Nul, Deme en Tracetebel, werken aan een testopstelling voor zonnepanelen op zee. Business AM sprak over het project met Tine Boon, Head van Offshore bij Tractebel.

Waarom is dit belangrijk?

België is volop bezig aan een energietransitie naar hernieuwbare bronnen. Daarvoor is echter een grote oppervlakte nodig. Om die reden worden al langer windmolens gebouwd op zee. Maar nu worden ook andere opties onderzocht.

De essentie: De drie partijen gaan testen of de technologie naar behoren werkt, zegt Boon.

  • “Wij gaan testen voor de kust van Oostende … wat wij doen, is vooral de ontwikkeling van een manier om zon op zee mogelijk te maken.” Het gaat om een project op volle zee, dat zich zo’n 20 tot 30 kilometer van de kust zal bevinden. Ze ontwikkelen een vlotter die de panelen hoog genoeg boven de zee moet houden.
  • “Met de testopstelling willen we kijken of de vlotter die we ontwikkeld hebben, zich gedraagt zoals we dat voorzien.” Er zijn immers een aantal uitdagingen die moeten worden overwonnen. De partijen kozen ervoor om panelen “hoog en droog” te houden, zodat zij niet worden beïnvloed door het zeewater. Bij projecten waarbij waterreservoirs bedekt worden, is dat niet nodig en bevinden de panelen zich gewoon op het water.
  • Daardoor moeten geen nieuwe panelen worden ontwikkeld, laat Boon weten. Op die manier wordt het mogelijk om als het ware “mee te drijven” op de bestaande zonnepanelenmarkt. Zo willen de partijen het project op een kostenefficiënte manier ontwikkelen.
  • Intussen werden al enkele proeven uitgevoerd, eerst in het labo, daarna in de windtunnel. De volgende stap is om een test op zee uit te voeren. 

(ns)

Meer