Meta-CEO Mark Zuckerberg was donderdag te gast in “The Joe Rogan Experience”, de populaire podcast van de Amerikaanse komiek Joe Rogan. In het drie uur durende gesprek werden onder meer Meta’s smart glasses aangehaald, en de veiligheidsrisico’s daarrond. Toen gaf Zuckerberg openlijk toe dat de brillen niet bijzonder privacy- en hacking-bestendig zijn.
In september 2021 lanceerde Meta, samen met brillenfabrikant Ray-Ban, de Meta smart glasses. In de bril zitten onder meer een camera en microfoon, die kunnen geactiveerd worden met stembediening, waarmee de dragen van de bril zijn omgeving kan fotograferen of filmen.
Gluurders kunnen gluren
Tijdens het podcastgesprek haalde showhost Joe Rogan echter een heikel punt aan. Hij vroeg de Meta-baas of het mogelijk was dat iemand je bril kan hacken en meekijken en -luisteren. Dit zou een bijzondere inbreuk op de privacy zijn, “als mensen gewoon zaken kunnen beginnen filmen”, aldus Rogan.
Zuckerberg antwoordde dat de bril een klein, pinkend lampje bevatte dat aangaf of de camera en microfoon actief waren. Toen Rogan daarop luidop nadacht of een gluurder met een simpel stukje tape het lampje kon afdekken, antwoordde de techbaas ietwat stuntelig: “Ik denk het, theoretisch gezien”. Het antwoord van “Zuck” slaat dan wel enkel op de Meta glasses; het bevestigt nogmaals dat Facebook het niet al te nauw neemt met de privacy van zijn gebruikers. Verschillende nationale en supranationale privacywaakhonden sleepten het bedrijf, vroeger bekend als Facebook, voor de rechter.
Recent nog kreeg het bedrijf heel wat kritiek omdat het privéberichten van een Amerikaanse vrouw, die haar dochter hielp met een abortus, deelde met de politie. In Nebraska, de staat waar het duo woont, is abortus sinds de afvoering van Roe v. Wade illegaal.
Destijds raakte ook bekend dat abortus binnen Meta zelf geen gespreksonderwerp was: het mocht simpelweg niet van de bedrijfstop. Naomi Gleit, Meta’s vicepresident van sociaal welzijn, groei, betrokkenheid en identiteit, stuurde een tijdje terug een bericht naar alle medewerkers: “Op het werk zijn er veel gevoeligheden rond dit onderwerp, wat het moeilijk maakt om het op de werkplek te bespreken”. Werknemers mogen wel over abortus spreken, maar enkel “met een vertrouwde collega in een privésetting” of “in een luistersessie met een kleine groep van maximaal vijf gelijkgestemden als teken van solidariteit”.