Een rapport van kredietverzekeraar Allianz Trade dat we konden inkijken, is ondubbelzinnig: het aantal faillissementen in België stijgt opnieuw richting het niveau van voor de coronapandemie. In die periode was ons land een van de slechtst presterende landen van de eurozone.
De tijd van zombiebedrijven is voorbij in België: het aantal faillissementen stijgt sterk

Waarom is dit belangrijk?
Veel bedrijven hebben de gezondheidscrisis kunnen doorstaan dankzij de financiële steun van de overheden in ons land. Daardoor konden sommige ondernemingen die nog voor de pandemie op het randje van een faillissement stonden, lange tijd overleven. Ze werden zombiebedrijven genoemd.In het nieuws: Allianz Trade publiceert een rapport over het aantal faillissementen wereldwijd en in België.
- In België steeg het aantal faillissementen met maar liefst 49 procent in 2022.
- De vooruitzichten zijn echter niet veel beter voor 2023 en 2024, met verwachte stijgingen van respectievelijk 9 en 4 procent.
- Het aantal Belgische faillissementen is slechts 1 procentpunt verwijderd van het niveau van 2019, net voor de start van de pandemie. Ons land was daarmee één van de slechtste leerlingen van de Europese klas.
- België heeft een kleine, mondiaal gerichte economie. Dit betekent dat een moeilijke mondiale context nog zwaarder op onze bedrijven weegt.

Bron: Allianz
Wereldwijde vertraging
Zoom out: Ook in de rest van de wereld neemt het aantal faillissementen toe.
- Het aantal faillissementen wereldwijd zal volgend jaar met 10 procent toenemen, na een stijging van 6 procent in 2023 en 1 procent in 2022.
- Verschillende oorzaken liggen aan de basis van die stijging:
- Allereerst is er het einde van de staatssteun die sommige bedrijven overeind hield, ondanks hun slechte management. Zombiebedrijven worden nu gedwongen om de boeken neer te leggen.
- Allianz wijst ook op de wereldwijde groeivooruitzichten. De mondiale vraag daalt, waardoor bedrijven minder verkopen.
- Bovendien hebben veel ondernemingen hun prijzen kunnen verhogen in het kielzog van de inflatie. Maar dit prijszettingsvermogen heeft voor velen een limiet bereikt.
- En dan hebben we het nog niet eens over de stijgende rentes, die het vermogen van bedrijven om te lenen en dus te investeren en personeel aan te werven onder druk zetten.
- In een interview met Business AM haalt Johan Geeroms, directeur Risk Underwriting bij Allianz Trade, een aantal cijfers aan:
- “De VS zullen in 2023 op 47 procent uitkomen, Frankrijk op 36 procent, Japan op 35 procent, Zuid-Korea op 41 procent en Nederland op 59 procent meer faillissementen.”
Faillissementen in verschillende sectoren
- Geeroms: “De liquiditeitspositie verslechtert en zal niet verbeteren voor 2025. Er zijn nog aanzienlijke cashbuffers, maar die tref je vooral aan bij de zeer grote bedrijven en in de technologiesector. Andere sectoren zoals de horeca, transport, groothandel en detailhandel hebben het moeilijk en zullen het nog lang moeilijk hebben.”
- “Door de hogere rente neemt vooral de vraag naar vastgoed en duurzame kapitaalgoederen af.”
- “Hogere rentetarieven maakt het voor bedrijven moeilijker om de hogere werkkapitaalbehoeften te financieren. Dat zie je vooral in sectoren als de bouw, de machinebouw en de transport.”
- “In andere sectoren komt dan weer de solvabiliteit fors onder druk te staan door de hoge schuldenlast, zoals bij sommige energiebedrijven en telecom”, aldus Geeroms.
Beluister ook het volledige interview met Johan Geeroms van Allianz Trade:
(ns/evb/cv)