Het Afrikaanse land Zimbabwe heeft 57 buitenlandse en lokale partijen een vergunning verstrekt om op zijn grondgebied medicinale cannabis te telen. Dat heeft het Zimbabwe Investment and Development Agency (Zida) bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat onder meer bedrijven uit Duitsland, Zwitserland en Canada een licentie hadden gevraagd en gekregen.
Volgens sommigen zou deze nieuwe industrie wel eens de noodzakelijke impuls kunnen betekenen voor de economie van Zimbabwe, die al meer dan twintig jaar met bijzonder zware problemen worstelt.
Studies ramen dat de wereldwijde cannabisindustrie over drie jaar een waarde van 46 miljard dollar zal hebben, tegenover een niveau van 16,47 miljard dollar dit jaar.
Kwaliteitscontrole
Het Zida benadrukte dat op een aantal van de vergunde boerderijen, die over het hele land zijn verspreid, de productie van cannabis inmiddels al is gestart. Er wordt aan toegevoegd dat het Zida met het ministerie van landbeheer en de Medicines Control Authority van Zimbabwe samenwerkt om te garanderen dat de kwaliteit van de geïmporteerde zaden voldoet aan de wettelijke vereisten.
Volgens de autoriteiten zou de verkoop van cannabis het land dit jaar al 1,25 miljard dollar inkomsten kunnen bezorgen. Zimbabwe legaliseerde de productie van medicinale cannabis drie jaar geleden al, maar er is tot nu toe nog niet met een export begonnen.
Het land heeft onlangs wel de regelgeving versoepeld, waardoor de cannabisteelt niet alleen voorbehouden is voor bedrijven die eigendom zijn van de staat. De wetgeving zou ook eventuele onteigening door de overheid in een later stadium onmogelijk moeten maken. Die maatregel moest investeerders helpen aantrekken.
Zimbabwe is momenteel de grootste tabaksproducent van Afrika, maar de autoriteiten verwachten dat hennep snel die plaats zou kunnen innemen. De tabaksboeren zien in een overstap naar hennep immers een mogelijkheid om hun inkomsten gevoelig op te voeren.
Ommekeer
Zorodzai Maroveke, hoofd van de Zimbabwe Industrial Hemp Trust, benadrukte daarbij dat Zimbabwe met cannabis een intelligente keuze maakt. Door de wereldwijde campagnes tegen het roken, wordt de tabaksmarkt immers met een zware inkrimping geconfronteerd. Sommigen hopen zelfs dat cannabis voor de economie van het land een echte ommekeer kan betekenen.
Cannabis manifesteert zich in verscheidene delen van het Afrikaanse continent als een snel groeiende miljardenindustrie. Het product wordt in verschillende regio’s al lange tijd illegaal geteeld, maar steeds meer Afrikaanse landen hebben beslist de commerciële kweek van het gewas te legaliseren.
Lesotho was het eerste land dat vier jaar geleden besliste om cannabis te legaliseren. Marokko, Zimbabwe, Ghana, Uganda en Malawi volgden. Ook andere regeringen op het Afrikaanse continent denken aan een legalisering van de teelt.
Verscheidene landen hopen daarbij dat hennep hun tanende tabaksindustrie zou kunnen vervangen. Cannabis zou bovendien ook buitenlandse valuta kunnen aanbrengen en in staat moeten zijn om de werkgelegenheid te stimuleren.
(am)