Zijn ecologie en economie onverzoenbaar?

Het is niet het Amerika van Donald Trump, maar de Europese Unie – die zich graag als de klimaatpaus opstelt – die op groeiende economieën als India en China na – de grootste vervuiler van de ontwikkelde economieën is.

De Franse minister van Ecologie Nicolas Hulot verbaasde vorige week vriend en vijand door tijdens een rechtstreekse radio-uitzending ontslag te nemen. Een zichtbaar zwaar teleurgestelde Hulot zei dat het budget dat hij ter beschikking heeft onvoldoende is om de ecologische transitie te realiseren die hij nastreefde, waardoor de resultaten uitblijven. Hulot zei ook niet meer in de overheid te geloven om de klimaatproblematiek op te lossen.

“We vergissen ons nog altijd van tegenstander”

“We vergissen ons nog altijd van tegenstander,” zei Hulot. “We hebben nog steeds niet begrepen dat het kapitalistische model – dat onze welvaart en onze jobs verzekert – de kern van het probleem vormt. […] Denkt u dat wanneer u een schip 20.000 containers ziet vervoeren – een geweldige technologische realisatie – dat dit goed is voor de planeet? Het antwoord is neen. […] Ik wil niet langer liegen,” zei Hulot, “door de bevolking in de waan laten dat we op de goede weg zijn.”

Cijfers geven de in Frankrijk als voorvechter van de natuurbescherming zeer populaire Hulot gelijk. In mei laatstleden publiceerde het bureau Enerdata zijn globaal energierapport.

Daaruit blijkt dat nadat de uitstoot van broeikasgassen zich eind 2014 had gestabiliseerd, die in de daaropvolgende jaren opnieuw is gestegen – tegen alle akkoorden in die in het klimaatakkoord van Parijs (COP21) werden gesloten.

De reden is de wereldeconomie, die na de financiële crisis van 2008 vanaf 2010 langzaam kon herstellen. Dat was uitstekend nieuws voor de werkgelegenheid en ons inkomen, maar een ramp voor de planeet.

Niet de VS, maar de EU is de grootste vervuiler

Maar het ergste moet nog komen. Het is niet het Amerika van Donald Trump, maar de Europese Unie – die zich graag als de voorvechter van de klimaatproblematiek opstelt – die op groeiende economieën als India en China na – de grootste vervuiler van de ontwikkelde economieën is. De uitstoot van CO2 is in de VS gestabiliseerd, terwijl hij in de EU (+1,9%) is gestegen. ”

Ondanks dat er grote kansen zijn, blijven economie en ecologie dus nog altijd zeer moeilijk verzoenbaar. Verder vraagt Hulot zich af of de bevolking wel bereid is grote inspanningen te leveren en haar gedrag ingrijpend te veranderen om de planeet te redden. “Zijn we bereid om de manier waarop we consumeren en produceren in vraag te stellen? Dat zijn de vragen die moeten worden beantwoord.” 

Hulot zei tenslotte veel steun te hebben gekregen van de Franse president Emmanuel Macron en premier Eduoard Philippe, maar dat die steun zich onvoldoende heeft vertaald in de middelen die nodig waren om zijn doelstellingen te realiseren. “Men zegt me: “je hebt een reeks kleine stappen gezet. Doe verder. Zo werkt de politiek. Met kleine stappen.” “Wel, denkt u dat de planeet oké is met ‘kleine stappen’. Al 40 jaar lang zetten we kleine stappen. Ondertussen is de wereld een kachel geworden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20