Zes op de tien Belgische gezinnen verloren geld door de coronacrisis

Uit een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat 62 procent van de Belgische huishoudens geld verloren heeft door de coronacrisis, voor een gemiddeld bedrag van 1.626 euro.

Test-Ankoop voerde het onderzoek halverwege mei uit, bij ruim 1.000 mensen tussen 18 en 74 jaar oud, om de financiële gevolgen van de COVID-19-crisis te achterhalen. De organisatie noemt de resultaten verontrustend. Op nationaal niveau komt het financieel verlies van de Belgische gezinnen overeen met een totaal van 4,9 miljard euro, klinkt het.

De gezinnen vinden het ook steeds moeilijker om dagelijkse uitgaven te doen. We leggen de concrete cijfers naast die van vorig jaar:

  • Voor 11 procent is het moeilijk of onmogelijk om de gezondheidszorg te betalen (tegenover 7 procent in 2019).
  • Voor 9 procent is het moeilijk of onmogelijk om gas- en elektriciteitsrekeningen te betalen (tegenover 5 procent in 2019).
  • Voor 9 procent is het moeilijk of onmogelijk om hun hypotheekverplichtingen na te komen (tegenover 4 procent in 2019).
  • Voor 8 procent is het moeilijk of onmogelijk om de huur te betalen (tegenover 2 procent in 2019).
  • Voor 7 procent is het moeilijk of onmogelijk om de dagelijkse levensmiddelen te betalen (tegenover 3 procent in 2019).
  • Voor 6 procent is het moeilijk of onmogelijk om de telecomrekeningen te betalen (tegenover 3 procent in 2019).

De crisis had een impact op de beroepssituatie. Zo is 22 procent tijdelijk inactief en verloor 4 procent zijn of haar baan. ‘Ook wat de toekomst betreft zijn de Belgen niet optimistisch’, aldus nog de consumentenorganisatie. Test-Aankoop roept de regering daarom op om de consument niet te vergeten.

Zo gelooft 22 procent van de werknemers die hun baan niet verloren hebben, dat het (zeer) waarschijnlijk is dat ze hun job in het komende jaar zullen verliezen. Daarnaast denkt 38 procent dat ze minder carrièremogelijkheden binnen hun bedrijf zullen krijgen en is 47 procent van mening dat er zich minder carrièremogelijkheden zullen aandienen op de arbeidsmarkt.

Lees ook:

Meer