Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 30 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Zes op de tien Belgische gezinnen verloren geld door de coronacrisis

Logo Business AM
Economie

22/05/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Isopix

Uit een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat 62 procent van de Belgische huishoudens geld verloren heeft door de coronacrisis, voor een gemiddeld bedrag van 1.626 euro.

Test-Ankoop voerde het onderzoek halverwege mei uit, bij ruim 1.000 mensen tussen 18 en 74 jaar oud, om de financiële gevolgen van de COVID-19-crisis te achterhalen. De organisatie noemt de resultaten verontrustend. Op nationaal niveau komt het financieel verlies van de Belgische gezinnen overeen met een totaal van 4,9 miljard euro, klinkt het.

De gezinnen vinden het ook steeds moeilijker om dagelijkse uitgaven te doen. We leggen de concrete cijfers naast die van vorig jaar:

  • Voor 11 procent is het moeilijk of onmogelijk om de gezondheidszorg te betalen (tegenover 7 procent in 2019).
  • Voor 9 procent is het moeilijk of onmogelijk om gas- en elektriciteitsrekeningen te betalen (tegenover 5 procent in 2019).
  • Voor 9 procent is het moeilijk of onmogelijk om hun hypotheekverplichtingen na te komen (tegenover 4 procent in 2019).
  • Voor 8 procent is het moeilijk of onmogelijk om de huur te betalen (tegenover 2 procent in 2019).
  • Voor 7 procent is het moeilijk of onmogelijk om de dagelijkse levensmiddelen te betalen (tegenover 3 procent in 2019).
  • Voor 6 procent is het moeilijk of onmogelijk om de telecomrekeningen te betalen (tegenover 3 procent in 2019).

De crisis had een impact op de beroepssituatie. Zo is 22 procent tijdelijk inactief en verloor 4 procent zijn of haar baan. ‘Ook wat de toekomst betreft zijn de Belgen niet optimistisch’, aldus nog de consumentenorganisatie. Test-Aankoop roept de regering daarom op om de consument niet te vergeten.

Zo gelooft 22 procent van de werknemers die hun baan niet verloren hebben, dat het (zeer) waarschijnlijk is dat ze hun job in het komende jaar zullen verliezen. Daarnaast denkt 38 procent dat ze minder carrièremogelijkheden binnen hun bedrijf zullen krijgen en is 47 procent van mening dat er zich minder carrièremogelijkheden zullen aandienen op de arbeidsmarkt.

Lees ook:

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO