Zelfrijdende auto’s houden ook niet van politiecontroles, zo blijkt uit viral video

Toen een zelfsturende wagen door de politie werd tegengehouden omdat zijn koplampen uit waren ondanks het feit dat het donker was, probeerde het voertuig – een robotaxi – te vluchten. Het voorval speelde zich af in de Amerikaanse stad (en tech-hub) San Francisco.

Autonome auto’s kunnen ook door de politie worden gecontroleerd. En net als bij menselijke bestuurders het geval is, kunnen zij vergeten hun koplampen aan te zetten als het donker wordt. Dit is wat gebeurde met een autonoom voertuig van Cruise, een dochteronderneming van General Motors, dat door de politie van San Francisco werd tegengehouden.

Unheimische situatie

Omdat ze geen menselijke chauffeur of passagier hadden om mee te praten – de robotaxi was alleen onderweg – kwamen de politieagenten in een unheimische situatie terecht. Maar het meest verbazingwekkende is dat het voertuig een paar meter wegvluchtte, zoals te zien is op de video van een voorbijganger.

Op de video is te zien dat nadat de politieagent tevergeefs had geprobeerd de deur van het voertuig te openen, het een paar seconden wegreed. Het deed dit terwijl de agent terugkeerde naar zíjn wagen, vermoedelijk om met het hoofdbureau te communiceren.

De agenten stapten vervolgens opnieuw in de richting van het voertuig, en probeerden om de koplampen aan te zetten.

Het verhaal kende een happy end, want de Cruise-robotaxi kreeg geen boete omdat zijn koplampen uit waren. “Ons autonoom voertuig gaf voorrang aan het politievoertuig en stopte vervolgens zoals gepland op de dichtstbijzijnde veilige locatie voor de verkeersstop. Een agent nam contact op met het personeel van Cruise en er werd geen bekeuring uitgeschreven”, verduidelijkte het autonome taxibedrijf, nadat de video viraal ging op het web.

Dit is niet de eerste keer dat een autonoom voertuig door de politie wordt tegengehouden. In 2015 meldde Google dat een van zijn voertuigen door de politie was aangehouden omdat het te traag reed.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20