Meerdere Europese leiders hebben Rusland er al van beschuldigd dat het energie gebruikt als een wapen. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zal de Russische agressor deze winter een beslissende klap toebrengen aan de Europese energiemarkt, wat de gezinnen en bedrijven nog meer in de problemen kan brengen.
Het wordt voor almaar meer bedrijven en gezinnen moeilijker om het hoofd boven water te houden. Door de hoge energieprijzen, die het gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne, rijst de inflatie de pan uit. De roep om steunmaatregelen klinkt daarom almaar luider. Het Belgische overlegcomité afgelopen week heeft alvast niet veel opgeleverd. Er komt wel een verlenging van het uitgebreid sociaal tarief en de btw-verlaging op gas en elektriciteit. Deze week is het de beurt aan de energieministers van de Europese lidstaten.
Waarschuwing Zelensky
De nabije toekomst ziet er hoe dan ook niet rooskleurig uit, als we Zelensky mogen geloven. Hij waarschuwt dat Rusland deze winter de Europese energiemarkt een beslissende klap wil toebrengen. “Het land probeert aan te vallen met armoede en politieke chaos waar het nog niet met raketten kan aanvallen”, zei de Oekraïense president zaterdag. “Moskou vecht een energieoorlog tegen Europa uit.”
Hij verwees daarbij naar het bericht dat Nord Stream 1 de gasleveringen aan het Europese continent nog niet kan opstarten na de onderhoudswerken die afgelopen week hebben plaatsgevonden. Volgens het staatsbedrijf Gazprom zijn er technische mankementen gevonden in het compressorstation in het Russische Portovaya. Ze zouden het gevolg zijn van lekkende olie. Volgens Zelensky is dat een poging van Rusland om de druk op Europa nog meer op te voeren.
Afhankelijkheid Russische energie
Europa probeert hoe dan ook minder afhankelijk te worden van Russische energie. Zo gaan de 27 lidstaten van de Europese Unie komende winter hun gasverbruik vrijwillig met 15 procent beperken. Die maatregel slaat op de periode van 1 augustus tot 31 maart 2023. In december volgt er ook een embargo op Russische olie (die via zee wordt vervoerd). Bedoeling is om tegen het einde van dit jaar 90 procent van de Russische olie te weren.
Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, herhaalde eind vorige maand dat Rusland energie als een wapen gebruikt. Hij zei in een interview met ZDFheute.de dat de lidstaten een prijs betalen voor hun steun aan Oekraïne. “De prijs die we zouden moeten betalen als we Oekraïne niet ondersteunen en Rusland wint, zou nog veel hoger zijn”, merkte hij op.
Vandaag heeft Duitsland, dat in grote mate afhankelijk is van Russische energie, overigens een derde pakket steunmaatregelen ten belope van 65 miljard euro aangekondigd. Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is Rusland niet langer een betrouwbare energiepartner is. “Duitsland is verenigd in deze moeilijke tijd. We zullen hier als één land doorheen komen”, klonk het.