Van meer kindergeld tot een energietoeslag: Duitsland neemt nieuwe maatregelen om gezinnen door de energiecrisis te loodsen

Overheden wereldwijd zijn op zoek naar manieren om de koopkracht van de gezinnen te beschermen tijdens de energiecrisis. Duitsland, dat in grote mate afhankelijk is van Russische energie, heeft net een derde pakket maatregelen aangekondigd.

Na een voorzichtige afkoeling van de gasprijs dreigt die deze week opnieuw fors te stijgen. Er is wederom heel wat onzekerheid over de Russische gasleveringen nadat het staatsbedrijf Gazprom aankondigde dat het de gaspijpleiding Nord Stream 1 gesloten houdt na onderhoudswerken die normaal drie dagen zouden duren. Volgens het bedrijf zijn er technische mankementen gevonden in het compressorstation in het Russische Portovaya. Ze zouden het gevolg zijn van lekkende olie.

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de Europese gasprijs (TTF Futures Nederland voor oktober) daarom opnieuw kan stijgen naar het hoge niveau van augustus. Op 26 augustus had die prijs even de kaap van 340 euro per megawattuur gerond. Nu wordt er zo’n 210 euro betaald.

Meer kinderbijslag

Deze week komen de energieministers van de Europese lidstaten samen om de energiecrisis te bespreken. Dat neemt niet weg dat de landen zelf al maatregelen nemen om de koopkracht van de gezinnen te beschermen. Duitsland is bijvoorbeeld toe aan zijn derde pakket aan steunmaatregelen. Dat kondigde de bondskanselier Olaf Scholz zondagmiddag aan. Prijskaartje: 65 miljard euro.

Dit zijn de opvallendste maatregelen uit dat pakket:

  • Er komt geen verlenging van het goedkope ticket (9 euro) voor het openbaar vervoer. Dat systeem wordt vervangen door een nieuwe regeling waarbij je voor 49 à 69 euro per maand door heel Duitsland kan reizen. De regering maakt daar 1,5 miljard euro voor vrij.
  • De kinderbijslag wordt opgetrokken met 18 euro voor het eerste en tweede kind.
  • Er komt een eenmalige energietoeslag van 300 euro voor gepensioneerden en een van 200 euro voor universiteitsstudenten. Werknemers en werklozen kregen eerder al een eenmalige premie van respectievelijk 300 en 100 tot 200 euro.
  • Meer gezinnen zullen ook in aanmerking komen voor een huursubsidie. Dat aantal zal stijgen van 640.000 tot 2 miljoen.
  • Een belastingvermindering voor de laagste en middeninkomens.
  • Een lager tarief voor het basisverbruik van elektriciteit.
  • Uitstel tot 2024 van een eerder geplande verhoging van de koolstofemissieprijzen.
  • Zo’n 9.000 energie-intensieve bedrijven krijgen uitstel in het betalen van belastingen.
  • Scholz zei ook dat er waarschijnlijk een belasting zal komen op de overwinsten van energiebedrijven.

Tijdens een persconferentie benadrukte de bondskanselier dat Rusland niet langer een betrouwbare energiepartner is. “Duitsland is verenigd in deze moeilijke tijd. We zullen hier als één land doorheen komen”, voegde hij eraan toe.

Weinig concrete maatregelen in ons land

In ons land was er afgelopen week een overlegcomité om na te gaan wat er gedaan kan worden om de Belgische energieprijzen te drukken. Dat overleg heeft niet veel zoden aan de dijk gebracht.

De verlenging van het uitgebreid sociaal tarief en de btw-verlaging op gas en elektriciteit is één van de weinige concrete maatregelen die is voortgekomen uit de samenkomst van de verschillende Belgische beleidsniveaus. “Er bestaat geen mirakeloplossing”, zei premier Alexander De Croo achteraf. Volgens onze regering kan enkel Europa het bloeden stoppen.

Ondertussen komen de politici wel nog met nieuwe voorstellen aandraven. Zo houdt Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Armoedebestrijding, bijvoorbeeld een pleidooi om de kinderbijslag opnieuw te koppelen aan de spilindex.

Meer