Zelensky vraagt VS en NAVO om no-fly zone boven Oekraïne in te stellen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky dringt er bij president Biden en de NAVO op aan om een “no-fly zone” in te stellen boven “belangrijke delen” van het land. 

De kans dat zoiets gebeurt is miniem omdat enkel de Amerikanen zo’n zone kunnen afdwingen. In Washington is slechts een zeer kleine minderheid voorstander van zo’n no-fly zone. Het Amerikaanse leger zou dan direct de strijd moeten aanbinden met de Russische luchtmacht. “Het zou in wezen betekenen dat het Amerikaanse leger Russische vliegtuigen zou neerschieten,” vertelde Biden persverantwoordelijke JenPsaki aan de Amerikaanse zender MSNBC.

“Dat is absoluut escalerend, dat zou ons mogelijk in een positie brengen waar we in een militair conflict met Rusland terechtkomen. Dat is niet iets wat de president wil doen.”

Biden krijgt hierin steun van NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg. “We zijn niet van plan om Oekraïne binnen te dringen, noch op de grond, noch in het luchtruim”, zegt die. “We hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit niet uit de hand loopt en nog verder escaleert in de richting van een volwaardige oorlog in Europa waarbij NAVO-bondgenoten betrokken zijn.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20