Zeldzaam exemplaar ‘Legend of Zelda’ verkocht voor recordbedrag van 870.000 dollar

In Texas is een ultrazeldzame versie van het videospel ‘Legend of Zelda’ voor 870.000 dollar over de toonbank gegaan tijdens een veiling voor games. Daarmee is een nieuw wereldrecord voor het duurste videospel ooit gezet.

Vintage videospellen verkopen de laatste maanden aan absurde prijzen. Het vorige record werd enkele maanden geleden in april gevestigd, toen een kopie van Super Mario Bros verkocht voor 660.000 dollar op een veiling.

Een kopie van ‘The Legend of Zelda’, een videospel uit 1986 van het Japanse Nintendo, werd vrijdag geveild voor een hallucinante 870.000 dollar, ofwel 733.000 euro.

Dit spel was volgens veilinghuis Heritage Auctions zo waardevol omdat er maar twee ongeopende exemplaren van bestaan. Bovendien was het spel in bijzonder goede kwaliteit, want het kreeg een excellente kwaliteitsscore van 9.0 van “grading”-bedrijf Wata.

Meest originele versie

Het betreft een van de vroegste versies van het spel uit 1987. In 1988 kwam er een nieuwe versie van het spel op de markt. Deze latere versie staat bekend als de ‘NES R’-variant van het spel, terwijl die van 1987 gekend is als de ‘NES TM’-variant. Die laatste wordt beschouwd als de meest originele versie van het spel die fans in bezit kunnen krijgen.

“Ik had heel veel vertrouwen in (de verkoop van, red.) dit spel. En toch voel ik dat de veiling van vandaag al mijn verwachtingen heeft overtroffen”, zei Valarie McLeckie, videogame-specialist bij Heritage Auctions. “Geschiedenis schrijven is nooit makkelijk. Ik ben gewoon heel trots dat we er opnieuw deel van konden uitmaken”.

Super Mario Bros

Heritage Auctions verzorgde inderdaad ook het vorig wereldrecord. In april werd er een kopie van Super Mario Bros, ook een spel van Nintendo uit 1985, verkocht voor 660.000 dollar, ofwel 556.000 euro.

Deze NES-versie van het spel kreeg van Wata een kwaliteitsscore van 9.6 en was ook een ongeopend exemplaar. Dat is de hoogste score die ooit werd gegeven aan een kopie van Super Mario Bros.

Het spel werd in 1986 aangekocht als een kerstcadeau, maar bleef 35 jaar rondslingeren in een schuif. Pas begin dit jaar werd het spel ontdekt. “Het lag aan de bodem van mijn bureauschuif sinds de dag dat ik het gekocht had. Ik had nooit gedacht dat het iets waard zou zijn”, zei de anonieme verkoper van het spel.

Voor dat oude record werd er in juli 2020 nog een kopie van Super Mario Bros, opnieuw bij Heritage Auctions, geveild voor 114.000 dollar, ofwel zo’n 96.000 euro.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20