‘Zeer slim’: Biden kaapt ‘Buy American’ voor Trumps neus weg

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft donderdag in de staat Pennsylvania zijn ‘Buy American’-plan voorgesteld. Pennsylvania is een zogenaamde ‘swing state’ of een staat waar geen van de presidentskandidaten een duidelijke meerderheid heeft. Biden wil de komende vier jaar 700 miljard dollar investeren in ‘Buy American’. 400 miljard dollar moet worden gespendeerd aan Amerikaanse producten. Daarnaast gaat ook nog eens 300 miljard naar Onderzoek en Ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Volgens de medewerkers van Biden gaat het over de ‘belangrijkste mobilisering van openbare investeringen, infrastructuur en O&O sinds de Tweede Wereldoorlog. Biden zou het plan hebben opgesteld in samenwerking met senator Elizabeth Warren. Zij had tijdens de voorverkiezingen zelf een plan voor ‘economisch patriotisme’ voorgesteld.

Rechts Amerika ziet met lede ogen aan hoe Biden bij hen de mosterd haalt. Steve Bannon, de voormalige strateeg van het Witte Huis, spaarde zijn kritiek op de Republikeinen niet. Bannon speelde een cruciale rol in Trumps verkiezingsoverwinning in 2016. Hij noemde het plan van Biden donderdagochtend tijdens zijn radioshow ‘zeer slim’. ‘De herverkiezingscampagne van president Trump wordt hier koud gepakt’, zei Bannon.

Steve Bannon (EPA-EFE/Terje Pedersen NORWAY OUT)

Bannon vergelijkt Biden met ‘El Cid’

‘Wat ze proberen te doen is het programma van 2016 van Trump te stelen en het te implementeren. Om een of andere reden lijkt het Witte Huis volledig onvoorbereid op deze gang van zaken.’ Bannon heeft geen hoge pet op van Biden, die hij met ‘El Cid’ vergeleek. Rodrigo Díaz de Vivar ‘El Cid’ was een mythische Spaanse figuur. Volgens de legende werd hij dood op zijn paard vastgebonden in een harnas, om zijn soldaten de indruk te geven dat hij nog leefde . ‘Maar Biden wordt wel omringd door  zeer slimme mensen, vooral op economisch vlak’, aldus nog Bannon. Een van die mensen is Jared Bernstein, die hoofdeconoom en economisch adviseur van Biden was in de regering-Obama. Hij wordt beschouwd als een progressief met sterke banden in de arbeidersbeweging.

Volgens Bannon is Bidens plan geknipt om de achterban van Bernie Sanders opnieuw naar het Democratische kamp te loodsen. Vooral in de staten Michigan, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin. Allemaal staten die in 2016 met een paar duizenden stemmen in het Trumpkamp belandden. Vele Sanders-stemmers in die staten liepen in 2016 naar Trump over, net vanwege diens sterk nationalistische agenda. ‘Zonder die mensen kunnen wij niet winnen’, gaf Bannon toe, ‘dat hebben ze knap gedaan’.

https://youtu.be/MrGx_35amRg?t=120

‘Een economisch globalist kan de Amerikaanse verkiezingen in 2020 onmogelijk winnen’

Volgens de voormalige Breitbartbaas heeft Biden goed begrepen ‘dat een economisch globalist de verkiezingen in de VS vandaag onmogelijk kan winnen’. ‘Dat is de reden waarom Hillary Clinton nu niet in het Witte Huis zit. Daarom dat Biden zich nu als een economisch nationalist voordoet.’

Peter Navarro, de handelsadviseur van het Witte Huis, dringt al maanden aan opdat Amerikaanse overheidsdiensten verplicht zouden worden om exclusief in Amerika geproduceerd medisch materiaal en farmaceutische producten te kopen. Een Executive Order dat hij daartoe had opgesteld, is door Trump nooit ondertekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20