Jaarlijks dumpen we zoveel plastic in de oceaan dat het voor veel zeedieren een vaste bron van voedsel is geworden. Maar zien ze dan niet het verschil tussen echt voedsel en een plastic zak of verpakking? Zeedieren worden echter het slachtoffer van hun eigen ontwikkelde zintuigen, en van het feit dat we plastic afval in alle vormen, kleuren en formaten aanbieden.
In een aflevering van Blue Planet II zien we dat een albatros plastic heeft in de bek, met als bedoeling om het nadien op te eten of te voederen aan z’n jongen. Kennen ze dan geen verschil tussen plastic en echt voedsel?
Zo’n 180 diersoorten, zowel kleine organismen als gigantische walvissen, die in of rond de oceaan en aan water leven, eten regelmatig plastic. Bij één derde van de vis die op je bord belandt, zit waarschijnlijk plastic in de ingewanden. Zelfs bij schaaldieren, zoals mosselen en kreeften kan dat het geval zijn.
Zintuigen
Jaarlijks lozen wij zo’n 12,7 miljoen ton plastic in het water. Het is net omdat de hoeveelheid plastic zo groot is, dat dieren ervan eten.
Volgens Matthew Savoca van het NOAA Southwest Fisheries Science Center in Monterey, Californië, kiezen sommige dieren er zelf voor om plastic te eten. Ze worden aangetrokken door de geur. Daarnaast zouden ook algen groeien op drijvend plastic en als algen door krill worden opgegeten, komt er een stof vrij die vogel en vissen ruiken.
Gezichtsbedrog heeft er ook wat mee te maken. Zo denken schildpadden soms dat ze lekkere kwallen kunnen eten, maar eigenlijk gaat het dan om een plastic zak.
Minder plastic gebruiken
Het is dus echt belangrijk dat we minder plastic gaan gebruiken. Daarnaast geloven wetenschappers ook in het alternatief om plastic blauw te maken. De kleur is niet populair bij dieren