Zal nieuw protocol over spaarrekeningen tot minder formules leiden?

Zal nieuw protocol over spaarrekeningen tot minder formules leiden?
Alexia Bertrand – (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP) / Belgium OUT

De regering heeft eerder deze week een protocol gesloten met de bankensector. Daarin staat onder meer dat de financiële instellingen binnenkort maximaal vier spaarrekeningen mogen aanbieden in plaats van zes. Die afspraak zal geen grote impact hebben, omdat het aanbod van veel banken kleiner is.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende banken hebben de voorbije maanden nieuwe spaarboekjes op de markt gebracht, of van onder het stof gehaald. Die hebben doorgaans hogere rentes, maar door allerhande beperkingen of voorwaarden zijn die formules niet op maat van iedereen, of zijn ze minder lucratief dan verwacht.

In het nieuws: Het protocol tussen de regering en de banken moet onder meer een wildgroei aan spaarboekjes vermijden. Vandaag mogen de financiële instellingen nog zes verschillende spaarboekjes in hun gamma hebben. Binnenkort wordt dat aantal ingeperkt tot vier. Die regeling treft één van de vier grootbanken, leert onze vergelijking.

  • BNP Paribas Fortis commercialiseert twee spaarrekeningen: de gewone spaarrekening en de Spaarrekening Plus. Maar als we ons licht laten schijnen over het tariefblad zien we dat de bank ook nog twee niet-gereglementeerde formules in haar aanbod heeft, namelijk de Spaarrekening Short en de Depositorekening.
  • De staatsbank Belfius telt twee spaarboekjes: de klassieke spaarrekening en de Fidelity-Spaarrekening.
  • KBC biedt vier spaarrekeningen aan: het gewone spaarboekje, Start2Save, de Groeispaarrekening en de huurwaarborgspaarrekening.
  • Het protocol treft wel ING België. Die bank commercialiseert drie producten: de klassieke spaarrekening, Tempo Sparen en een Groen Boekje voor de huurgaranties. De bank heeft wel nog enkele oudere spaarrekeningen die niet meer actief worden aangeboden, waaronder Orange ING of de rekeningen ING Lion Deposit en ING Lion Premium. 

“Aantal spaarboekjes is niet het probleem”

Reactie: Volgens de consumentenorganisatie Testaankoop schiet het protocol zijn doel voorbij.

  • De organisatie merkt op dat bijna alle banken vandaag al vier of minder spaarboekjes aan de man brengen.
  • Gevreesd wordt dat er nog steeds verwarring zal bestaan over de spaarrentes. Die bestaat bij gereglementeerde rekeningen uit een basisrente en getrouwheidspremie. Het protocol stelt dat die twee vergoedingen zowel afzonderlijk als samen moeten vermeld worden. “Dat zal tot meer verwarring leiden”, klinkt het. “Tot nu toe was het immers verboden om de twee tarieven bij elkaar op te tellen, aangezien de getrouwheidspremie aan voorwaarden is gebonden.”

Opgemerkt: De concurrentiewaakhond BMA had in november nog voorgesteld om de getrouwheidspremie af te schaffen, zodat het eenvoudiger wordt om spaarformules te vergelijken. Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft dat advies uiteindelijk naast zich neergelegd.

  • Het is net de getrouwheidspremie die het voor spaarders moeilijker maakt om andere horizonten op te zoeken. Zij krijgen die premie pas als ze twaalf opeenvolgende maanden hun geld laten staan. Zodra ze het vroeger opvragen, verliezen ze de volledige premie. Dat heeft doorgaans een enorme impact op het totaalrendement.
  • De consumentenorganisatie stelt voor de aanbeveling wel uit te voeren. “Dit akkoord biedt geen enkele oplossing voor het gebrek aan concurrentie op de markt van spaarproducten”’, zegt woordvoerster Laura Clays tegenover De Standaard.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.