Yves Leterme over de Amerikaanse bankencrisis: “Prioriteit is om het geld van de spaarders te beschermen”

Enkele regionale banken in de Verenigde Staten krijgen het zwaar te verduren. Daarom pakte de Amerikaanse president Joe Biden maandag uit met extra garanties voor de spaarders. Volgens Yves Leterme, die premier van België was tijdens de financiële crisis in 2008, zijn dergelijke beslissingen noodzakelijk om het vertrouwen in het financiële systeem te behouden.


Beluister hier het volledige gesprek met Yves Leterme:


De details: Het voorbije weekend was het onzekerheid troef bij de klanten van de failliete banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Veel van hen beschikken over een groot vermogen, waardoor ze bang waren een deel van hun geld te verliezen. De bescherming van het Amerikaanse depositogarantiestelsel is immers beperkt tot 250.000 dollar. Biden zei maandag uiteindelijk dat de spaarders toegang zullen hebben tot al hun deposito’s.

  • “Dat was een heel belangrijke beslissing”, reageert Leterme in een gesprek met The Morning Drive van Business AM. “Daarenboven heeft hij een toespraak gegeven die de spaarders vertrouwen moet geven. Nu moet natuurlijk al het nodige gedaan worden om die beloftes in te lossen. Hij kan daarbij gelukkig rekenen op de steun van onder meer Janet Yellen (de Amerikaanse minister van Financiën en de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, red.).”

Inzetten van belastinggeld

Belastinggeld: Tijdens zijn toespraak benadrukte Biden dat de belastingbetaler niet zal moeten opdraaien voor de verliezen van de banken. Daarom wil hij niet spreken van een bail-out, net zoals tijdens de financiële crisis in 2008. Ook ons land moest toen met belastinggeld enkele banken ter hulp schieten.

  • “Als overheid moet je handelen in het algemeen belang. Wat je dan zeker niet mag doen, is het beschermen van mensen die fouten hebben gemaakt”, aldus Leterme. “Je moet wel ingrijpen als de banken niet langer hun systemische rol kunnen spelen, waaronder het aanhouden van spaardeposito’s en het verschaffen van kredieten aan ondernemers.”
  • Hij voegt eraan toe dat de overheid enkele belangrijke lessen heeft getrokken uit de financiële crisis. “Denk aan de oprichting van het depositogarantiestelsel“, aldus de voormalige premier. “Voorts zijn er op Europees vlak heel wat regels opgelegd aan de banken met betrekking tot solvabiliteit en liquiditeit.”

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.