‘YouTube is als apart bedrijf 300 miljard dollar waard’

Een analiste van de Amerikaanse vermogensbeheerder Needham raadt Alphabet, de groep boven Google en YouTube, aan die laatste te verkopen.

Alphabet doet het al een tijd wat minder op de beurs, door slechte resultaten en onderzoek naar zijn reclamedominantie. Maar daar is een oplossing voor. ‘Verkoop YouTube’, zegt analiste Laura Martin. ‘Het bedrijf zou op zichzelf 300 miljard euro waard zijn.’

Of Alphabet de videospeler nu deels of volledig verkoopt, het zal altijd iets opbrengen volgens Martin. ‘YouTube kan sterk stijgen in waarde als een pure streamingspeler. Tegelijk zal de directie zich verantwoordelijker voelen en zal het personeelsmanagement dichter bij de werknemer zijn’, klinkt het.

Bedrijfswaarde

‘De divisie zou zoveel waard worden omdat investeerders in streaming- en groeibedrijven niet in de moedergroep Alphabet investeren, maar wel meer willen betalen voor een zelfstandig YouTube’, zegt Martin.

Een belangrijke parameter voor investeerders is de verhouding tussen de bedrijfswaarde en de omzet. Hoe kleiner dat percentage is, hoe meer beleggers bereid zijn te betalen. De bedrijfswaarde is de som van het aantal aandelen en de schulden, min de cash die het bedrijf bezit.

Martin denkt dat investeerders bereid zijn 10 keer die verhouding te betalen voor YouTube. Onlangs bleek dat jongeren voor het eerst YouTube verkiezen boven Netflix.

Als YouTube effectief zo duur wordt, zou het momenteel het 13de grootste bedrijf in de Amerikaanse sterindex S&P500 zijn. De marktwaarde van Alphabet is 900 miljard euro. Het is het derde grootste bedrijf, na Apple en Microsoft.

Het is niet de eerste keer dat er stemmen opgaan om Alphabet op te splitsen. Ook Democratisch presidentskandidate Elizabeth Warren pleitte daar al voor.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20