Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Xi Jinping doorbreekt stilzwijgen over virusuitbraak: Chinezen mogen niet meer naar het buitenland reizen

Logo Business AM
Politiek

25/01/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Chinees president Xi Jinping spreekt het hoogste partijorgaan toe - Isopix - CHINE NOUVELLE/SIPA/1912280914

‘De situatie is ernstig, de epidemie verspreid zich snel’ zei president Xi Jinping na een crisisvergadering van het hoogste partijorgaan op zaterdag. De Chinese leider kondigde daarbij enkele ingrijpende maatregelen aan.

Onder het motto: laat een goede crisis nooit onbenut, riep het staatshoofd ook op om de autoriteit van het communistisch regime te versterken, gezien de ernst van de situatie. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap.

Na bijna een week van radiostilte over de uitbraak van de het virus doorbreekt de Chinese overheid het stilzwijgen. De Communistische Partij toont wil nu duidelijk laten zien dat het al haar mobilisatiekracht zal toewenden.

Het hoogtste partijorgaan, het Permanent Comité van het Politiek Bureau, werd samengeroepen voor een crisisvergadering op zaterdag.

China is momenteel twee ziekenhuizen aan het bouwen, dichtbij de grootste broeihaarden, om de uitbraak te kunnen bestrijden. De verwachtte tijd van eerste steenlegging tot oplevering: 10 tot 15 dagen.

Alle georganiseerde reizen naar het buitenland worden op bevel van de overheid afgelast en verboden voor Chinese burgers.

Nog meer steden en provincies zullen verbindingswegen afsluiten. Verplaatsing van mensen wordt tot een minimum beperkt om de verspreiding van het virus te vertragen.

Nu al zitten maar liefst 56 mijoen Chinezen in afgesloten zones waar ze nader order niet uit mogen. Zo is de stad Wuhan, waar het virus waarschijnlijk zijn oorsprong kent, de facto in quarantaine. Nog meer Chinese burgers zullen de komende dagen dus vast komen te zitten.

Het virus nCoV 2019, een afkorting voor ‘novel coronavirus’ verscheen afgelopen december voor het eerst op een dierenmarkt in de Chinese provincie Wuhan. Vooral de laatste week heeft de ziekte zich razendsnel verspreid. Er zijn al 41 dodelijke slachtoffers gevallen in China, en er zijn zo’n 1.300 gevallen van besmetting bekend. Dat was de stand van zaken zaterdagmorgen. Afgelopen maandag, vijf dagen eerder, waren er ‘slechts’ drie patiënten gestorven en waren er een kleine 200 ‘verdachte gevallen’.

Het virus is al opgedoken in alle provincies van China, behalve Tibet. Het heeft al vier continenten bereikt: naast Azië zijn er ook gevallen in Europa, Australië en de Verenigde Staten.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton