Xi Jinping zal in september voor het eerst sinds COVID het buitenland bezoeken

Chinees president Xi Jinping zal op 14 september afzakken naar Kazachstan. Het is zijn eerste bezoek aan het buitenland sinds de uitbraak van COVID-19.

Het Kazachstaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken kon maandag meedelen dat de Chinese president Xi Jinping op 14 september het land zal bezoeken. Het zou de eerste keer zijn dat Xi een reis buiten China onderneemt sinds zijn bezoek aan Myanmar sinds januari 2020. Het nieuws, dat gerapporteerd werd door Reuters, werd nog niet bevestigd door Peking.

Volgens de Kazachstaanse autoriteiten zal Xi president Kassym-Jomart Tokayev ontmoeten en zijn handtekening zetten onder een aantal bilaterale documenten. China onderhoudt dan ook nauwe banden met Kazachstan, vooral wanneer het aankomt op energie- en metalenhandel. Kazachstan is ook nog een belangrijke draaischijf voor het vervoeren van Chinese producten naar Europa.

Ontmoeting met Poetin in Oezbekistan? 

De Wall Street Journal berichtte in augustus nog dat Xi overwoog om een reis doorheen Centraal-Azië te maken. Tijdens die excursie zou de Chinese opperknuppel ook een onderhoud hebben met Russisch dictator Vladimir Poetin tijdens de Shanghai Cooperation Organization-top in de Oezbeekse stad Samarkand. Die top vindt plaats van 15 tot 16 september. Het is voorlopig nog onduidelijk of de twee elkaar daar zullen treffen.

Vorige maand zei Indonesisch president Joko Widodo ook dat Xi en Poetin elkaar zullen ontmoeten op de G20-top die zal doorgaan in Bali van 15 tot 16 november. 

Maandag werd tenslotte nog duidelijk dat Li Zhanshu, de officiële nummer drie van de Chinese regering, deze week een reis naar Rusland zal ondernemen. Hij zal er de zevende editie van het Eastern Economic Forum bijwonen en vervolgens ook Mongolië, Nepal en Zuid-Korea bezoeken. Het lijkt er dus op dat de politieke elite van Peking zich volop opmaakt om opnieuw buitenlandse reisjes te maken.

(bg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20