Daar is Xi’s geldbazooka: China bereidt “tsunami” van 220 miljard dollar aan stimuleringsmaatregelen voor

China bereidt met lokale obligaties een massieve vloedgolf aan stimuleringsmaatregelen voor om zijn sputterende economie opnieuw leven in te blazen.

De tweede grootste economie ter wereld hapert. Peking wil dat de economie van China in 2022 met 5,5 procent groeit. Ondertussen geeft president Xi Jinping aan dat de zero-COVID-strategie van het land de komende jaren nergens heen gaat. De kans dat het beoogde groeicijfer gehaald zal worden, lijkt volgens experten daarom miniem. Nieuwe lockdowns liggen immers elk moment op de loer.

Daarom bereidt de overheid zich nu voor op een ware “tsunami” aan stimuleringsmaatregelen. Het financiële steunkussen zou geleverd worden in de vorm van lokale “speciale” obligaties, die de overheden van steden en provincies massaal mogen verkopen.

Timing van nationaal belang

Volgens Bloomberg zou het Chinese ministerie van Financiën zeker 1,5 biljoen yuan, ofwel 220 miljard dollar, aan die obligaties loslaten op de markten. Dit zou de economie een stevig duwtje in de rug moeten geven.

De stimulering werd nog niet officieel aangekondigd, maar zou gepland staan voor de tweede helft van dit jaar, weet Bloomberg. Mogelijk valt de aankondiging samen met het 20ste Nationale Congres van de Communistische Partij. Wanneer dat precies valt, is ook nog niet geweten. Wel zeker is dat het dit najaar zal doorgaan.

Budget van 384 miljard dollar

De uitgave van lokale obligaties is niet nieuw in China. Het is bovendien een van de weinige markten in de Chinese economie waar er een overschot aan schuldcapaciteit heerst. Toch zou het de eerste keer zijn dat de uitgave van obligaties versneld wordt. Normaal gezien beginnen de lokale overheden pas op 1 januari, wanneer het nieuwe begrotingsjaar begint, met de verkoop van schulden. Dat zou mogelijk duiden op zorgen van Peking over de gezondheid van de eigen economie en de wereldmarkten.

Economen van Bloomberg schatten in dat de Chinese economie dit jaar met zo’n 4,1 procent zal groeien. Een stuk minder dan de 5,5 procent die Peking voor ogen houdt. Het naar voren duwen van de obligatieverkoop zou mogelijk een groeivertraging kunnen tegenhouden.

Indien de vloedgolf van stimuleringen doorgaat, zou dit 220 miljard dollar toevoegen aan de 164 miljard dollar (1,1 biljoen yuan) die vorige maand al werd toegezegd voor nieuwe infrastructuurprojecten.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.