Xavi blijft (dan toch) aan het roer bij Barcelona

De voorzitter van FC Barcelona, Joan Laporta, heeft aangekondigd dat Xavi Hernández zijn positie als hoofdcoach van de club zal behouden, ondanks eerdere plannen om deze zomer af te treden. Hoewel de trainer dus zal blijven, zijn er nog heel wat andere belangrijke keuzes die moeten gemaakt worden binnen de club.

In het nieuws: Xavi Hernández heeft zijn beslissing om Barcelona aan het einde van het seizoen te verlaten teruggedraaid en zal aanblijven als hoofdcoach na gesprekken met clubpresident Joan Laporta en bestuursleden op woensdag.

Het nieuws komt na een periode van onzekerheid, waarin Xavi in januari aankondigde dat hij Barcelona zou verlaten aan het einde van het seizoen. Echter, na gesprekken met Laporta en andere bestuursleden, heeft de voormalige Barcelona-kapitein besloten om zijn vertrek uit te stellen en zijn contract, dat loopt tot juni 2025, uit te doen.

Steun binnen de club

“We zijn verheugd aan te kondigen dat Xavi zal doorgaan als coach van het eerste team”, aldus Laporta tijdens een persconferentie. “Stabiliteit is een zeer belangrijke waarde in succesvolle projecten, en Xavi draagt bij aan deze stabiliteit.”

Xavi bedankte de clubleiding en zijn spelers voor hun steun bij zijn beslissing om te blijven. “Ik ben een enorme fan van Barcelona”, zei hij. “Ik had het vertrouwen van het bestuur en de spelers, en dat was cruciaal voor deze beslissing.”

Toekomst

Op sportief vlak gaat het FC Barcelona dit jaar niet voor de wind. In de Champions League verloor het team in de kwartfinale van PSG en ook in de Spaanse competitie lijkt de titel na de nederlaag tegen Real Madrid afgelopen weekend onhaalbaar.

Xavi zal naar aanloop van volgend seizoen dus nog heel wat werk hebben. Daarbij zal hij het door Fair Play-regels en voorgaande financiële sancties moeten stellen met een beperkt transferbudget. Verder werken met talentvolle jonge spelers als Lamine Yamal (16) en Pau Cubarsí (17) is dus de opdracht.