FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta: “Ook Anderlecht en Club Brugge willen meedoen met Super League”

Als het van Joan Laporta, voorzitter van FC Barcelona, afhangt, begint de Europese Super League ten laatste in het seizoen 2025-2026. Volgens hem is er ook zonder Engelse clubs, die eerder weigerachtig staan tegenover het idee, meer dan voldoende interesse. Bij die geïnteresseerde clubs zitten ook Club Brugge en Anderlecht.

Super League: Het idee van een Europese Super League ontstond bijna drie jaar geleden. De bedoeling was toen om met twaalf à vijftien Europese topclubs een gesloten competitie op te richten om in eigen beheer nog meer geld te verdienen dan competities zoals de Champions League nu al doen.

  • Meteen kwam er niet alleen massaal veel protest van supporters, maar ook van de Europese voetbalbond UEFA. Real Madrid en FC Barcelona gaven echter niet snel op. De Spaanse topclubs verenigden zich met A22 Sports Management, het bedrijf achter de plannen voor de Super League. Samen trokken ze naar het Europese Hof. Daar kregen ze eind 2023 gelijk, waarna de plannen opnieuw springlevend waren.

Geen Engelse clubs

Ondanks die uitspraak van het Europese Hof blijven Engelse clubs voorlopig weigerachtig staan tegenover een Super League. Aangezien de Premier League sowieso al de meest lucratieve competitie is op het vlak van televisiegelden hebben zij ook minder nood aan zo’n nieuwe competitie. Bovendien zijn de Engelse fans zeer kritisch tegenover dergelijke initiatieven.

  • Ook de Duitse topclub Bayern München en de Franse gigant Paris Saint-Germain hebben al aangegeven geen interesse te hebben.

Zestien clubs

Maar: Volgens Barça-voorzitter Laporta hoeft dat het oprichten van een Super League niet in de weg te staan. Hij verklaarde aan RAC1 dat die nieuwe competitie volgend seizoen, of ten laatste in 2025-2026, al zou kunnen starten.

  • “Naast FC Barcelona en Real Madrid zijn er de Italiaanse clubs Inter, AC Milan Napels en AS Roma. Ook Franse teams zoals Olympique de Marseille, en de drie Portugese clubs – Sporting, Benfica en Porto – zouden graag komen. Tot slot zijn er ook de Nederlandse teams Ajax, Feyenoord en PSV en Club Brugge en Anderlecht uit België”, klinkt het daar. Laporta zou hopen op zo’n zestien clubs om van start te gaan met de Super League.
  • Voor de nieuwe competitie echt van start kan gaan, heeft de organisatie wel nog steeds de goedkeuring nodig van de FIFA. Die mogen de Super League van het Europese Hof wel niet principieel weigeren, maar moeten luisteren naar het concrete voorstel.
Meer