Wouter Van Besien naar VDK Bank

Wouter Van Besien, de ex-voorzitter van Groen, is klaar met de nationale politiek. Hij maakt een carrièreswitch naar VDK Bank en zal zich niet meer verkiesbaar stellen.

In een afscheidsinterview met De Zondag is een opvallend vrolijke Van Besien overtuigd van zijn nieuwe carrièrepad. Hij gaat bij VDK de poot ethisch en duurzaam bankieren coördineren.

Gemeenteraadslid in Antwerpen blijft Van Besien wel, of hij daar fractieleider blijft, moet nog besproken worden. Maar na vijf jaar voorzitterschap en vijf jaar parlement heeft Van Besien zin in iets anders. Geen politiek meer. ‘Het schouwspel, dat ben ik beu. En ik heb het nog geen seconde gemist.’

Duurzamer

Na de verkiezingsslag heeft Van Besien naar eigen zeggen vooral de tijd genomen. Of zijn toekomst in politiek lag, was niet duidelijk. ‘Ik wil de samenleving beter en duurzamer maken. Dat is mijn passie. Waar ik dat kan doen, in de politiek of elders, is van ondergeschikt belang.’

‘Ik voelde dat ik vooral geprikkeld werd door economische boeken. De sleutel voor een duurzame toekomst ligt in mijn ogen in de financiële sector. Ik wou mijn engagement verleggen naar die wereld.’

En dus komt er de overstap naar VDK Bank. Een opvallend stap voor een politicus uit een partij die bijzonder scherp kon zijn voor het bankwezen. ‘Kijk: als we een duurzame toekomst willen, dan moeten we zorgen voor duurzame geldstromen. (op dreef) De banken bepalen mee waar het geld naartoe vloeit. Er ís geld. Zelfs in deze coronacrisis is er elf miljard euro bijgekomen op onze spaarboekjes. Dat is geen slapend geld, zoals soms beweerd wordt. De banken gaan daarmee aan de slag. Zij investeren dat geld.’ Van Besien wil de bank in een duurzamere richting sturen.

Terug naar de politiek

Een terugkeer naar het politieke leven sluit Van Besien niet volledig uit. ‘De nationale politiek is voorlopig een afgesloten hoofdstuk. Ik zeg voorlopig omdat ik niet weet wat ik binnen tien jaar ga doen. Maar ik heb nu vooral veel goesting om aan mijn nieuwe job te beginnen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20