Wouter Beke krijgt weer eens de volle laag, uit eigen rangen

Heel opvallend vanmorgen: Wouter Beke ligt weer eens onder vuur. Niets nieuw, alleen is het deze keer ook van zijn eigen voorzitter. Want het gaat over gezinnen.

  • Het was in Humo dat Vlaams minister van Welzijn Beke een ballonnetje opliet, om de werkdruk in de kinder­opvang wat op te vangen. Daar moeten kinderbegeleiders zorgen voor acht of negen baby’s of peuters, te veel ten opzichte van andere Europese landen.
  • “De vakbonden willen dat ik die norm verlaag naar vijf kindjes per begeleider. Maar dan zou het aantal vacatures moeten verdubbelen, terwijl we nu al zo moeilijk personeel vinden. (…) In landen waar begeleiders in de kinderopvang maar voor vijf kindjes moeten zorgen, is het ouderschaps­verlof beperkt tot de eerste jaren“, zo zegt Beke.
  • Dat was een “denkpiste” van Beke, zo stelde zijn kabinet, om de opvang dus te beperken tot de eerste jaren. Maar de stortvloed van boze reacties was er: zowel Hannelore Goeman (Vooruit) als Celia Groothedde (Groen) haalden alweer uit naar de minister.
  • Maar het is vooral de partijvoorzitter van CD&V, die de torpedo stuurt. Via een tweet zette Joachim Coens (CD&V) z’n eigen minister volledig in z’n hemd: “Geef ouders de kans om zoveel mogelijk tijd met hun kinderen door te brengen: ouderschapsverlof niet inkorten maar uitbreiden naar 18 jaar, geboorteverlof naar 15 weken voor vader én moeder, 26 weken voor wie wil. En grootouders kunnen ook een stuk ouderschapsverlof opnemen”, zo stelde die.
  • Of dat begroot is, is niet duidelijk, want het zijn wel erg ambitieuze plannen. Maar het past in de filosofie van Coens, die van CD&V weer helemaal een gezinspartij wil maken. Dat Beke daarbij voor schut gezet wordt, kan er dan wel bij.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20