Worden WhatsApp-gesprekken eindelijk volledig versleuteld?

Facebook is begonnen met het uitrollen van een nieuwe functie op WhatsApp. De nieuwe functie versterkt de privacy binnen de messaging-app door back-ups van gesprekken end-to-end te versleutelen.

WhatsApp is uitgegroeid tot dé messaging-app bij uitstek, grotendeels dankzij zijn privacybeleid – hoewel dat soms wordt ondermijnd door een of andere inbreuk of gewoon door de plannen van het moederbedrijf, Facebook. Sinds enkele jaren biedt de toepassing end-to-end encryptie van gesprekken om de vertrouwelijkheid van de uitwisselingen te waarborgen. Zonder de encryptiesleutel kunnen berichten niet worden gehackt door een hacker of door enige vorm van autoriteit, maar er zit een addertje onder het gras: back-ups van gesprekken die zijn opgeslagen op online ruimten zoals Google Drive of iCloud genieten niet hetzelfde niveau van beveiliging. Gelukkig komt daar verandering in.

Facebook is al enkele maanden bezig om de veiligheid van online back-ups van WhatsApp-gesprekken te versterken. Het Amerikaanse bedrijf is net begonnen met de invoering van deze nieuwe functie. Een uitrol die “traag” zal verlopen, waarschuwt Facebook. Dus wees geduldig.

Maar wat verandert er concreet?

WhatsApp zal zijn gebruikers in staat stellen back-ups van hun gesprekken end-to-end te versleutelen voordat ze worden opgeslagen op online ruimtes, zoals iCloud of Google Drive. Op die manier worden ze beschermd tegen mogelijke hacking en zijn ze alleen toegankelijk met de encryptiesleutel.

Wanneer de optie beschikbaar komt, zal gebruikers worden gevraagd een 64-cijferige encryptiesleutel te registreren of een aan deze sleutel gekoppeld wachtwoord te creëren om hun back-ups te beschermen. Dit wachtwoord zal ervoor zorgen dat zij de encryptiesleutel niet hoeven te onthouden. De encryptiesleutel wordt opgeslagen in de Hardware Security Module (HSM) van Facebook en is alleen toegankelijk via het geregistreerde wachtwoord.

Op die manier zal het niet mogelijk zijn WhatsApp te dwingen de encryptiesleutel van gesprekken af te staan, zoals Apple onder druk van de autoriteiten wel zou kunnen doen met iMessage. “Noch WhatsApp, noch je back-upserviceprovider zal in staat zijn je back-ups te lezen of toegang te krijgen tot de sleutel die nodig is om ze te ontgrendelen”, aldus Facebook.

Hoe kan ik end-to-end versleutelde back-up inschakelen?

Wanneer de optie hier beschikbaar komt – in de komende weken – volg je gewoon onderstaande stappen om hem te activeren:

  • Druk op Discussies > Back-up/Opslaan discussies > End-to-end versleutelde back-up.
  • Tik op Doorgaan en volg de instructies om een wachtwoord of sleutel te maken.
  • Druk op Gereed en wacht tot WhatsApp je end-to-end versleutelde back-up heeft voorbereid.

(bzg)

Meer