De Vlaamse regeringspartijen overwegen om het prijskaartje van de dienstencheques op te trekken. De dienstenchequebedrijven en hun medewerkers zijn al een tijdje vragende partij om dat te doen.
In het nieuws: Volgens verschillende bronnen zou de (toekomstige) Vlaamse regering de prijs van de dienstencheques wil herbekijken.
- In Vlaanderen maken 800.000 gezinnen gebruik van dienstencheques. Ze betalen 9 euro per cheque. Die dienstencheques gaan overigens gepaard met een belastingvermindering. Voor aanslagjaar 2024 (inkomstenjaar 2023) wordt een belastingvermindering toegekend van 20 procent op maximaal 1.720 euro aangekochte dienstencheques per persoon. De effectieve kostprijs van een dienstencheque komt daarmee uit op 7,2 euro.
- De prijs van de dienstencheques ligt al meer dan tien jaar vast op 9 euro. Nochtans zijn de kosten voor de poetshulpbedrijven tijdens die periode de hoogte ingeschoten. Bijna 40 procent van die ondernemingen zijn daardoor verlieslatend en vinden moeilijk personeel, omdat die liever werken in beter betaalde sectoren.
- Ook de poetshulpen willen dat de dienstencheques duurder worden. Ze zijn de voorbije jaren al meermaals op straat gekomen om hogere lonen te eisen.
- De Vlaamse regeringsonderhandelaars van N-VA, CD&V en Vooruit zijn het er nu over eens dat het huidige tarief te laag is.
- Dat is een grote verandering tegenover de vorige regeerperiode. Toen heeft enkel minister Jo Brouns (CD&V) openlijk een pleidooi gehouden om het tarief van de dienstencheques op te trekken. Hij botste toen op een njet van N-VA.
Prijskaartje dienstencheques met 5 euro optrekken?
Details: Wat kunnen de drie partijen doen?
- Er liggen twee opties op tafel: de fiscale aftrek schrappen of de prijs van de cheques optrekken. Er zou sprake zijn van een verhoging met 1 euro tot 10 euro. Zo’n ingreep zou de dienstencheques op hetzelfde niveau brengen als in Wallonië en Brussel.
- Het is zeker niet uitgesloten dat de prijs nog forser kan stijgen. Federgon, de federatie van de uitzendsector, pleit voor een verhoging met 5 euro.
- Volgens Ann Cattelain, CEO van Federgon, is zo’n verhoging mogelijk zonder die op de klanten te verhalen. “Er is tien jaar niet geïndexeerd”, zei ze onlangs. “Het is tijd om de inruilwaarde die we van de Vlaamse regering krijgen op te trekken.”
Sommige dienstenchequebedrijven wachten niet op de regering
Opgemerkt: Sommige poetshulpbedrijven hebben de tarieven al opgetrokken.
- Klanten bij i-mens betalen sinds februari een bijdrage van 5 euro per dienstencheque. Daardoor kost een uur poetshulp bij het dienstenchequebedrijf 14 euro in plaats van de reguliere 9 euro per uur.
- Het bedrijf voorziet wel in een sociaal tarief. Voor klanten met recht op een verhoogde tegemoetkoming was de verhoging iets minder fors: 2,50 euro.
- Ook enkele andere dienstenchequebedrijven hebben onlangs de klantenbijdragen naar boven bijgesteld. Al waren die prijsstijgingen minder fors dan bij i-mens.
- Het Poetsbureau, de grootste aanbieder van poetshulp in ons land, stapte op 10 januari over van een vaste bijdrage van 40 euro per halfjaar naar een bijdrage van 1 euro per gepresteerd uur.
- Bij Trixio is de halfjaarlijkse bijdrage gestegen van 48 naar 72 euro.