Wonen in Thailand? Alle kosten op een rijtje!

 

Een heleboel mensen dromen ervan om te wonen in een ver, warm en exotisch land. Voor de meeste van hen zal dit echter een droom blijven want concrete stappen in die richting ondernemen, is voor de meeste van hen niet bij. Het is echter goed mogelijk om te verhuizen naar een tropisch paradijs waar een maaltijd in een restaurant maar 2 euro hoeft te kosten, een ritje met een taxi doorgaans niet meer kost dan 3 euro en waar al appartementen te huur zijn voor het luttele bedrag van 200 euro per maand. Je vindt dit alles namelijk in het Aziatische Thailand.

Thailand is erg populair

Al tientallen jaren is Thailand al één van de meest populaire bestemmingen voor mensen die op zoek zijn naar een tropisch klimaat, maar voor hun verblijf liever niet te veel geld voor willen betalen. Nog maar een paar decennia geleden werd Thailand in de reisgidsen van Lonely Planet geïntroduceerd aan miljoenen lezers die op zoek waren naar oceaanbungalows van dit Aziatische land die voor 5 per dag te huur waren (of zelfs voor een nog lager bedrag als je langere tijd wilde huren). Verder werden veel bezoekers naar het land getrokken door het heerlijke eten dat je gewoon op straat kon kopen en dat vaak niet meer dan een euro per portie hoeft te kosten. Tevens waren reizigers al snel te porren voor het huren van een motor voor nog minder dan 3 euro per dag.

Meer over: verhuizen naar het buitenland?

Thailand heeft een enorme groei doorgemaakt

Sinds de verschijning van het boek van Lonely Planet, is dit zonnige land in het zuidoosten van Azië op een explosieve manier gegroeid op economische vlak, maar ook qua levensstandaard. De diversiteit van het land heeft er mede voor gezorgd dat er steeds meer mensen af zijn gereisd om te genieten van al het moois dat Thailand te bieden heeft. Denk hierbij maar eens aan de hoofdstad, maar eveneens aan de provincies, die samen een combinatie vormen van weelderige bebouwing en de vernieuwde scholen en andere onderwijsinstellingen. Tevens hebben de overheid van Thailand, het non-profit-programma om de armoede in het land te kunnen bestrijden en de bevordering van de economische groei in het land de levens van al haar inwoners aanzienlijk weten te verbeteren. Dit is goed te merken als je een bezoekje brengt aan Bangkok, die inmiddels als een kosmopolitische stad kan worden beschouwd met een infrastructuur die zonder meer de strijd aan kan gaan met die van sommigen steden in de Verenigde Staten en in Europa.

Deze groei heeft in Thailand geleid tot een stijging van de prijzen, en die bungalows die voor 5 euro per dag worden verhuurd, zijn dan ook steeds moeilijker te vinden. Toch blijft Thailand één van de meest goedkope landen waar bovendien westerlingen zich veilig kunnen voelen. In dit Aziatische land zullen ze namelijk slechts een klein deel kwijt zijn van wat ze in eigen land voor hun levensonderhoud moeten betalen.

Hoe goedkoop Thailand nu werkelijk?

Op het moment dat je je droom uit wilt laten komen, en dus in Thailand wilt gaan wonen, is het goed om van tevoren na te gaan wat de eigenlijke kosten zullen zijn. Uiteraard zal het kostenplaatje nauw samenhangen met de plaats in Thailand waar je je wilt gaan vestigen.

De gewesten in Thailand

Een de verschillende regio’s van Thailand is er voor elke reiziger wel iets interessants te vinden. Het land kent namelijk een breed scala aan landschappen en activiteiten die reizigers aan zullen trekken, variërend van badplaatsen tot bruisende steden en van culturele centra tot plaatsen waar je volkomen tot rust kunt komen. Elke manier van leven kan in Thailand dus onder worden gebracht en dit alles onder een stralende zon en met heerlijke temperaturen.

Bangkok en de buitenwijken

De kosten van het levensonderhoud lopen in de verschillende regio’s van Thailand sterk uiteen. De hoofdstad Bangkok kan echter worden beschouwd als het centrum van de meeste economische activiteiten, Het zal je dan ook niet verbazen dat juist Bangkok als het meest dure gedeelte van het land dient te worden beschouwd. In dit deel van Thailand zul je bijvoorbeeld een luxe appartement huren voor bedragen die de 2000 euro per maand kunnen overstijgen. Dit is doorgaans het geval in de meest gewilde delen, zoals Phrom Phong, Thong Lor en Silom. Al deze wijken zijn gelegen in het financiële centrum van Thailand. Op het moment dat je voorkeur uitgaat naar een penthouse-appartement, inclusief de kosten voor een schoonmaakservice, de beschikking over een eigen zwembad en een panoramisch uitzicht over de stad, dan zul je elke maand vaak wel 4.000 euro per maand moeten gaan betalen.

Voor alle mensen genen die niet bereid, of in staat, zijn om heel veel geld te betalen voor hun verblijf in dit deel van Thailand, zijn er gelukkig ook nog een heleboel betaalbare opties aanwezig. Toeristen en backpackers zullen er in de regel voor kiezen om één of meerdere kamers te huren aan Khao San Road. Hier vind je immers al een nette kamer in een hotel voor ongeveer 10 tot 20 euro per nacht. Bovendien kun je hier ook vaak rekenen op een extra korting als je de ruimte voor langere tijd wilt huren.

In andere wijken zal het eveneens niet moeilijk zijn om een ​​één-slaapkamer appartement te huren voor prijzen die liggen tussen 200 tot 600 euro per maand. Deze prijs hangt in de regel af van de ligging van het pand tot het dichtstbijzijnde metrostation. Om die reden kun je dan ook gerust stellen dat hoe dichter bij een metrostation je een kamer huurt, hoe meer er voor de huur in rekening zal worden gebracht per maand. In dit deel van Thailand zullen in verschillende appartementencomplexen één-slaapkamer appartementen te huur aan worden geboden voor minder dan 300 per maand. Wanneer je van deze mogelijkheid gebruik wilt gaan maken, moet je je echter wel bedenken dat je verblijf zich dan meestal wel op ruim een kilometer van het dichtstbijzijnde metrostation bevindt. Deze appartementencomplexen bieden over het algemeen wel een gratis shuttledienst aan naar het station als je daar een appartement huurt. Uiteraard kun je er eveneens voor kiezen om een taxi te nemen of met de motor op pad te gaan. Het rijden op een motor is namelijk erg populair onder de Thaise bevolking.

Op het moment dat je liever een huis huurt in dit deel van Thailand, dan moet je op zoek gaan in de buitenwijken, waar een vrijstaande eengezinswoning vaak te huur aan kan worden geboden voor minder dan 150 euro per maand. In de naburige plaatsen Nonthaburi en Samut Prakan, twee steden die weliswaar technisch onafhankelijk zijn, maar zijn eigenlijk meer als een buitenwijk van Bangkok kunnen worden gezien, zijn vergelijkbare huizen al voor prijzen rond de 150 tot 200 euro per maand te huren.

Buiten de deur eten voor weinig geld

Naast het feit dat je voor het huren van een kamer, of een woning, verbazingwekkend weinig hoeft te betalen in dit deel van Thailand, is ook het eten een andere post waar je enorm je voordeel mee kunt doen. Er zijn namelijk een heleboel kleine restaurantjes te vinden die je maaltijden extreem goedkoop aanbieden (1,50 euro voor een maaltijd die bestaat uit rijst of noodles). Het zal zelfs een enorme zoektocht worden als je in Bangkok een restaurant wilt vinden die maaltijden serveren die meer kosten dan 5 euro. Alleen in de meest trendy restaurants in het chique centrum van de stad zullen deze “dure” maaltijden namelijk te vinden zijn.

De reden waarom de restaurants in Thailand zo weinig rekenen voor een maaltijd is dat een groot deel van de bevolking niet de beschikking heeft over een eigen keuken. Een studio zonder keuken huren zal je dan ook meestal niet meer dan 100 euro per maand gaan kosten. Uiteraard moet je wel goed op de algemene hygiëne letten als je een plaats kiest om iets te gaan eten, zodat je voor een belangrijk deel de kans op een voedselvergiftiging weet te beperken.

Een van de meest favoriete aspecten van het Thaise leven is voor veel reizigers, maar ook voor de inwoners van dit land, is de straatverkoop. Straatverkopers bieden namelijk niet alleen heerlijke snacks te koop aan, maar ook complete maaltijden, en dat alles tegen ongelooflijke lage prijzen. Aangezien de tropische vruchten die op straat worden verkocht zijn afkomstig uit het land zelf, waar ze in overvloed aanwezig zijn, zul je vrijwel op elke hoek van de straat wel een fruitverkoper kunnen vinden als je in Bangkok verblijft. Bovendien hoef je meestal niet meer dan een euro te betalen voor een hele papaja, een hele mango of ongeveer een kilo watermeloen. Deze vruchten zullen zelfs al voor je in hapklare stukjes zijn gesneden zodat je er direct van kunt gaan genieten.

Chiang Mai en Chiang Rai

Chiang Mai is een kleine stad in het noorden van Thailand en gelegen in de buurt van de grens met Birma. Ondanks deze ligging kan deze stad worden gezien als een kosmopolitisch centrum. In dit deel van het land zijn dan ook vaak honderden jonge backpackers, toeristen en buitenlanders te vinden die er een langere vakantie willen vieren. Vanwege de lage kosten, de prachtige tempels en de verscheidenheid aan cafés, discotheken en trefpunten voor buitenlanders en toeristen heeft deze stad zich weten te ontwikkelen tot een erg populaire bestemming voor uiteenlopende individuen.

Wanneer je de kosten voor een verblijf in Chiang Mai op een rijtje zet, zul je verbaasd zijn over het bedrag dat je na een maand hebt betaald. In de meeste gevallen zal dit namelijk de 500 euro niet overschrijden. Je kunt hierbij uitgaan van de volgende gemiddelde prijzen:

  • 160 euro voor de huur van een verblijf, inclusief de beschikking over een internetverbinding,
  • 20 euro aan kosten voor nutsvoorzieningen, zoals water en stroom,
  • 175 euro aan kosten van eten en drinken,
  • 65 euro aan kosten voor vervoer
  • 50 aan kosten voor uitgaan,
  • 15 euro aan kosten voor de schoonmaakservice

Uiteraard kunnen de kosten inmiddels een beetje gestegen zijn, maar dan nog zuil je voor je verblijf geen enorme bedragen moeten rekenen voor een levensstijl die vergelijkbaar is met die in je eigen land.

Een wat minder populaire optie is Chiang Rai, die wat minder bekend is bij het grote publiek, maar nog goedkoper dan Chiang Mai kan zijn. De huurprijzen zijn bijvoorbeeld nog iets lager dan die in Chiang Mai worden aangerekend. In Chiang Rai kun je al een huis huren voor 250 euro per maand, terwijl een vergelijkbare woning ongeveer 350 euro zou gaan kosten in Chiang Mai. Het noordoostelijk deel van Chiang Rai ligt dicht bij de grens met Birma waardoor je vandaar uit gemakkelijk een tripje kunt maken naar de stad Laos.

In zowel Chiang Rai als Chiang Mai, liggen de prijzen voor voedsel nog wat lager dan in Bangkok. Duurdere restaurants zullen je dan ook het meeste voordeel op kunnen leveren. Een maaltijd in een chique restaurant zal namelijk rond de 5 euro liggen in Chiang Mai, terwijl een vergelijkbare maaltijd dubbel zoveel zou kosten als je die in Bangkok besteld. Bij één van de straatverkopers en de minder dure restaurants zal een maaltijd inde regel niet meer hoeven te kosten dan 1 tot 3 euro per stuk.

Phuket, Hua Hin, Ko Samui en Songkhla

In de regio’s met badplaats in het zuiden van Thailand, zoals Phuket en Ko Samui zijn er de laatste jaren wel prijsstijgingen waargenomen. Deze zijn in het bijzonder te danken het toegenomen toeristen in de laatste 20 jaar. Talloze toeristen werden immers aangetrokken door de luxe, schitterende witte stranden en het adembenemende landschap van dit deel van het land. Sommige appartementen in de populaire regio Phuket run zullen dan ook aanzienlijk hoger uitvallen, in vergelijking tot een soortgelijk verblijf in een heleboel delen van de westerse wereld. Dit zelfde geldt ook voor Ko Samui en Hua Hin. Hua Hin is een stad die vanwege de band met de Thaise Koninklijke familie ook een populaire vakantiebestemming is geworden voor de plaatselijke bevolking.

Terwijl de huurprijzen sterk uiteen kunnen lopen en voornamelijk beïnvloed zullen worden door de nabijheid van het strand, kun je een appartement huren in deze steden vanaf een bedrag van ongeveer 500 euro per maand. Voor accommodaties die aan het strand zijn gelegen, dien je in de regel zelfs meer dan 1000 euro per maand af te rekenen. Alleen Songkhla, een minder populaire badplaats in de buurt van de Maleisische grens in het zuiden van Thailand, kan je betere deals bieden, met een aantal appartementen dat te huur aan worden geboden voor 300 euro per maand, of soms zelfs nog wat goedkoper.

In Phuket en Ko Samui serveren toeristisch ingestelde restaurants aan hun gasten maaltijden tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die in hun thuisland. Op het moment dat je echter besluit om te gaan eten waar ook de lokale bevolking dat doen, dan kun je prijzen verwachten dier ongeveer hetzelfde zijn als in de hoofdstad Bangkok.

Pattaya, Jomtien, en Rayong

Een paar uur tijden naar het zuidoosten vanuit Bangkok vind je de badplaatsen Pattaya en Jomtien. Deze plaats zijn de laatste jaren explosief gegroeid, onder andere vanwege het feit dat beleggers er maar appartementencomplexen en flatgebouwen blijven bouwen. Om die reden zijn deze steden inmiddels meer gaan lijken op een samenklontering van woningen voor buitenstaanders. Duizenden buitenlanders hebben er tevens voor gekozen om naar één van deze steden te verhuizen of naar het nabijgelegen stad Rayong, Voor hen is dit een uitgelezen kans om te genieten van de zon, de lage prijzen en de ontspannen manier van leven in Thailand.

De kosten van het levensonderhoud in deze plaatsen blijft echter laag, zelfs nu ze nog steeds aan populariteit weten te winnen. Pattaya is in dit deel van het land als de duurste te beschouwen, vanwege het aanwezige nachtleven is deze stad namelijk een belangrijke trekpleister voor buitenlanders geworden. Desondanks is een één-slaapkamer appartement vlak bij het strand te huur voor maar 500 tot 700 euro per maand. Wanneer je echter kiest voor het huren van een woonunit die verder naar het oosten is gelegen, dan zal de prijs echter weer gaan dalen. In de richting van Jomtien en Rayong zul je merken dat de prijzen nog verder zijn gedaald voor een gehuurde accommodatie. In deze regio’s zijn de kosten voor eten en drinken overigens te vergelijken met die in Bangkok.

Extra kosten tijdens een verblijf in Thailand

Natuurlijk zul je met meer kosten te maken gaan krijgen, dan alleen die voor voedsel en de huur van een verblijf. Thailand is bijvoorbeeld wereldberoemd om diens nachtleven en dit is waar een grote groepen mensen dan ook in de financiële problemen kunnen komen. Terwijl een biertje in de meeste bars en nachtclubs 2 tot 4 euro kost, kunnen buitenlanders en vakantiegangers zich vaak niet beheersen en feesten ze een beetje te uitbundig en zullen als gevolg daarvan hun uitgaven zelfs meer zijn dan wanneer ze gaan stappen in hun thuisland.

De meest noodzakelijke levensbehoeften zijn in de regel echter extreem goedkoop in Thailand. Een abonnement voor je mobiele telefoon bijvoorbeeld kost er doorgaans tussen de 15 en 30 euro per maand, terwijl een internetverbinding gemiddeld tussen 20 en 30 euro kan liggen, onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding. Internet in Thailand zal echter wel trager en minder betrouwbaar zijn dan in ons land, maar is nog altijd goed te gebruiken.

Een ander beroemd aspect van Thailand is diens massagecultuur, en dat is niet voor niets: het land is immers doordrenkt met boeddhistische tradities waardoor de technieken van Thaise massage van generatie op generatie door zijn gegeven door de eeuwen heen. Massagesalons zijn dan ook overal in het land te vinden en een massage van een uur zal in de regel niet meer kosten dan 7 euro in Chiang Mai en Chiang Rai en ongeveer 10 euro in de rest van het land. Als je in Hua Hin, op zoek gaat naar de masseuses even ten noorden van het Santorini Resort aan de noordkant van het stadscentrum, dan zal je zelfs een massage op het strand aan worden geboden voor slechts 10 euro per uur.

Conclusie

Op het moment dat je wilt gaan verhuizen naar Thailand, dan zul je absolute rekening moeten houden met de kosten die een dergelijke intercontinentale verhuizing met zich mee zal brengen. Je zult immers een ​​vliegticket moeten kopen, een visum aan moeten vragen en in contact dienen te blijven met de achtergebleven familie en vrienden in je thuisland. Bovendien moet je ook altijd geld achter de hand houden om een ticket naar je thuisland te kunnen kopen, tenzij je honderd procent zeker weet dat je nooit meer Thailand wilt verlaten en je daar dus permanent gaat vestigen. Wanneer je echter na verloop van tijd weer terug wilt verhuizen, zullen daar eveneens kosten aan verbonden zijn.

Desondanks heeft Thailand een waar paradijs te bieden voor mensen die van lage prijzen houden, die gaan voor een avontuurlijk leven en die willen genieten van de heerlijke gerechten, de vriendelijke bevolking en natuurlijk het zeer mooie weer. Dit zijn een heleboel elementen die het leven in Thailand extra bijzonder maken, maar uiteraard zullen er ook aspecten zijn die wellicht wat minder zullen bevallen, of zul je na enige tijd toch weer naar ons koude landje en diens eigenaardigheden gaan verlangen.

Door altijd goed voorbereid, en met voldoende financiële middelen achter de hand, op reis te gaan naar Thailand is er ook op dergelijke momenten snel een goede oplossing te bedenken. In principe zijn er dan ook maar weinig reden om je plannen voor een verhuizing naar Thailand, af te blazen. Dus waar wacht je nog op? Nadat je alles tot in de puntjes hebt geregeld en alle benodigde voorzorgmaatregelen hebt getroffen kun je je dromen na gaan jagen in dit exotische land waar de zon dag, in dag uit volop schijnt. Wanneer het je immers niet (meer) naar de zin is, dan stap je, samen met een heleboel prachtige herinneringen, gewoon weer in het vliegtuig en kom je terug naar België.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20