WK-gekte blijft uit: Voetbalbond moet fandorp Rode Duivels annuleren

Een week voor de eerste match van de Rode Duivels op het WK heeft de Belgische voetbalbond beslist om het fandorp in Vilvoorde niet te bouwen. Dat meldt de KBVB zelf.

Waarom is dit belangrijk?

De vele winkels met Rode Duivels-spullen in de rekken leven met een bang hart toe naar de start van het WK voetbal. Wat als de traditionele WK-gekte helemaal niet uitbreekt?

Pijnlijk: de KBVB annuleert het fandorp van de Rode Duivels en zal alle fans die de voorbije weken tickets kochten, terugbetalen. Zij ontvangen hierover snel meer informatie, verzekert de bond. De bedoeling was minstens de drie matchen van de eerste ronde op groot scherm uit te zenden.

“Omdat het voor de meeste fans niet mogelijk was om naar Qatar te gaan, wilden we het WK naar de fans brengen. We hebben echter veel minder tickets verkocht dan verhoopt en moeten vaststellen dat er op dit moment in vergelijking met andere jaren minder animo is voor evenementen met grote schermen. Het is daarom met spijt in het hart dat we de stekker moeten trekken uit de organisatie van ons fan village”​, zegt marketingdirecteur ​Manu Leroy in een mededeling.

De bredere trend: ook andere WK-evenementen in het land worden geschrapt of ingeperkt. Wat wellicht meespeelt:

  • Het zomergevoel ontbreekt door de uitzonderlijke timing van het WK in de herfst.
  • Ook van de klassieke opbouw van enkele weken is geen sprake. Het tornooi is gepropt middenin het seizoen.
  • Het geloof in de kansen van de Rode Duivels is veel kleiner dan vier jaar geleden.
  • Het gastland Qatar is niet onbesproken.
  • Mogelijk drukt ook de inflatiecrisis op het gemoed van de supporters.

De commerciële impact: veel winkels hebben de rekken gevuld met allerhande WK-accessoires en verscheidene merken lanceren promoties met het voetbalthema. Het is voor hen afwachten of de WK-koorts alsnog zal groeien eens het kampioenschap zondag van start gaat. Aan het rampscenario – een vroege uitschakeling van de Duivels in de eerste ronde – durven de meeste handelaars niet te denken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.