Witte rook bij FNG blijft uit

Een ondernemingsraad bij modegroep FNG, moederbedrijf van onder meer Brantano, is vrijdag uitgesteld. Dat melden de vakbonden, die erg teleurgesteld reageren.

De vakbonden hoopten vandaag/vrijdag meer zicht te krijgen op de toekomst van de financieel noodlijdende modegroep. Maar de ondernemingsraad is uitgesteld, wegens ‘niets te melden’, vertelt ACV Puls-secretaris Sven De Scheemaeker.

Personeel en vakbonden zijn erg ontgoocheld. Ze vinden de blijvende onzekerheid ‘onhoudbaar’, vertelt De Scheemaeker. ‘Het personeel heeft liever negatieve zekerheid, dan deze aanhoudende onzekerheid. Dit duurt nu al maanden’.

Een moeilijk financieel verhaal

FNG zit in moeilijke financiële papieren. De Belgische modegroep leed in 2019 een nettoverlies van 292 miljoen euro, terwijl het bedrijf 734 miljoen euro schulden heeft. Dat is dan nog zonder rekening te houden met de coronacrisis. FNG vroeg en kreeg bescherming tegen schuldeisers voor drie vennootschappen (FNG International, Brantano en Market Retail).

Er staan bij de groep ook 287 jobs op de helling, een kwart van het totale personeelsbestand. Het bedrijf wil tot 47 winkels sluiten. CEO ad interim Paul Lembrechts beloofde de vakbonden maandag dat er binnen enkele dagen meer zicht zou zijn op de financiële situatie. Dat de ondernemingsraad nu is uitgesteld, baart de bonden zorgen. ‘Niet echt geruststellend’, oordeelt De Scheemaeker.

Akkoord ver weg

Dat FNG donderdag kon uitpakken met een akkoord van de obligatiehouders noemt hij ‘sterk overtrokken’. De obligatiehouders hebben collectief uitstel van betaling gegeven aan de modegroep. ‘Veel opties hadden ze niet.’ De financiële situatie bij FNG is volgens de vakbondsman ‘zeer, zeer nijpend’. Enkel de lonen worden nog uitbetaald. ‘Aardgas- of elektriciteitsfacturen worden niet meer betaald. Er was deze week een probleem met de klantenkaarten. Een softwarerekening was niet betaald.’

Uiterlijk woensdag 22 juli zal FNG de vakbonden nu meer duidelijkheid verstrekken over een financiële doorstart van de Belgische modegroep. In een reactie zegt het bedrijf dat het niet om een ondernemingsraad ging, maar om een informeel overleg, dat verplaatst is naar woensdag. Het bedrijf ontkent ook dat buiten de lonen geen betalingen meer worden uitgevoerd.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20