Witte Huis roept pakjesdiensten op om 24/7 te leveren

De Amerikaanse president Joe Biden roept pakjesdiensten in de VS op om de klok rond te leveren. Door wereldwijde transportproblemen lopen leveringen lange vertragingen op, waardoor zelfs kerstcadeautjes niet op tijd zouden komen. Met de nieuwe regeling wil Biden ervoor zorgen dat de lange vertragingen weggewerkt, of op zijn minst beperkt, worden.

In een meeting tussen de president en de bedrijfsleiders van UPS, Walmart en FedEx, werd besloten over te schakelen op een systeem van 24/7. In de VS is de logistieke keten bijna volledig in handen van de privésector, UPS en FedEx alleen zorgden in 2020 voor 40 procent van alle leveringen. Naast pakjesdiensten zullen ook retailbedrijven en transportbedrijven de klok rond werken.

Wereldwijde file

De wereldwijde logistieke problemen werden veroorzaakt door corona. Eerst kwam de volledige Aziatische markt stil te liggen, daarna ook de Ever Given in het Suezkanaal. Hierdoor kwam de logistiek maar heel traag terug op gang, met alle gevolgen van dien. Er vormen zich ellenlange files aan containerhavens, waardoor ook bulkschepen nu containergoederen vervoeren. Aan de achterzijde van de havens staan kilometers aan treinen en vrachtwagens te wachten om alles over te laden.

Retailbedrijven kochten zelf containers op en charteren nu ook zelf schepen, in de hoop de ophoping aan leveringen wat weg te werken. Zo zouden ook Walmart, Target en andere grote warenhuizen ’s nachts werken en charteren. Hiernaast zal ook de haven van Los Angeles naar een 24/7-systeem schakelen. De nabijgelegen haven van Long Beach is al drie weken in zo’n werkschema bezig.

Iedereen aan boord

Met het overtuigen van de grootste pakjesdiensten, retailers en havens wil Biden ook de kleinere aanzetten om een tandje bij te steken. “Om dit probleem op te lossen is een nauwe samenwerking nodig binnen de privésector, ook met spoor- en vrachtwagenvervoer, havens en vakbonden,” aldus Jen Psaki, woordvoerster van het Witte Huis.

“Als federale ondersteuning nodig blijkt zullen we die geven,” voegt president Biden toe. “Als de privésector geen initiatief neemt zullen we hen daartoe oproepen”. De president heeft zelf ook te verliezen bij de logistieke problemen. Een enquête van Reuters en Ipsos onder Amerikaanse inwoners toont dat zij het meest wakker liggen van de aanpak van het coronavirus (en alle daaropvolgende problemen). De heropstart van de economie is dan ook een cruciaal onderdeel hiervan, en Biden zal hier dan ook zijn uiterste best voor moeten doen, wil hij boven de 50% approval rating geraken.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20