Wit-Rusland opent onderzoek naar oppositieleider Tichanovskaja wegens ‘terrorisme’

Het Wit-Russische openbaar ministerie heeft een strafzaak geopend tegen oppositieleidster Sviatlana Tichanovskaja. Ze wordt verdacht van het voorbereiden van een terreurdaad. Dat zei procureur-generaal Andrei Shved maandag aan het persbureau Belta.

Tichanovskaja en andere niet-geïdentificeerde personen zouden ervan worden verdacht enkele dagen geleden explosies en brandstichtingen te hebben geënsceneerd in onder andere de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

‘De hel zal eerst dichtvriezen’

Vorige week werd een man gearresteerd die een explosie zou hebben voorbereid in Minsk en bij een militaire kazerne in de buurt van de stad Borisov, zeggen de Wit-Russische autoriteiten. De oppositie ontkent betrokkenheid.

Toch zouden Wit-Russische autoriteiten de uitlevering eisen van de vermoedelijke verantwoordelijke Tichanovskaja, die zich in buurland Litouwen bevindt. Maar het ziet er niet naar uit dat dat snel zal gebeuren. Eerder deze maand verwierp Litouwen de eis van Wit-Rusland om Tichanovskaja uit te leveren. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken zou gezegd hebben dat ‘de hel eerst zal dichtvriezen’.

Tichanovskaja vluchtte al kort na de verkiezingen van 9 augustus naar haar buurland uit vrees voor arrestatie door de ordetroepen van president Aleksandr Loekasjenko. Ze riep Loekasjenko op de macht over te dragen.

33.000 betogers gearresteerd

De officiële resultaten van de verkiezingen in augustus geven president Loekasjenko met een ruime meerderheid een zesde ambtstermijn. Volgens de oppositie werden die verkiezingen vervalst.

Wit-Rusland wordt sindsdien overspoeld door protesten. De voormalige Sovjetrepubliek kreeg te maken met de grootste demonstraties ooit in het land. Sommige betogingen trokken 200.000 mensen. 33.000 demonstranten werden gearresteerd. Velen van hen werden door de politie in elkaar geslagen.

Tichanovskaja riep vorige week op tot een nieuwe golf van anti-Loekasjenko protesten. De politie trad massaal en hard op tegen aanhangers van de oppositie die op donderdag en zaterdag in Minsk probeerden te betogen. Honderden werden gearresteerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20