Wit-Rusland legt journalisten het zwijgen op en zet hen het land uit

De Wit-Russische autoriteiten hebben de accreditaties van een reeks journalisten, die verslag uitbrengen over de protesten in het land, ingetrokken.

In de aanloop naar een grote manifestatie zondagavond wil het regime van president Loekasjenko de pers het zwijgen opleggen. Verschillende Wit-Russische journalisten, die voor persbureaus zoals Reuters en AFP of voor Westerse media zoals de Britse omroep BBC werken, raakten opeens hun accreditatie kwijt. Een Wit-Russische nieuwssite meldt dat een televisieploeg van de Duitse zender ARD gearresteerd en het land uitgezet werd. Ze zouden ‘actief deelgenomen hebben aan een manifestatie’.

In een mededeling veroordeelt de Britse openbare omroep de actie. ‘We zijn van mening dat het van vitaal belang is dat de bevolking van Wit-Rusland toegang heeft tot onpartijdige en onafhankelijke informatie over de gebeurtenissen in hun land’, klinkt het. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken omschrijft de actie als ‘een schaamteloze poging om objectieve berichtgeving te onderdrukken’.

Tegenover persbureau Agence France-Presse (AFP) reageert regeringswoordvoerder Anatoly Gatz dat de ingreep nodig was na een aanbeveling van de Wit-Russische antiterrorisme-eenheid.

Sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus komen Wit-Russen op straat om te protesteren tegen de uitslag van die verkiezing. De betogingen gaan vaak gepaard met politiegeweld tegen de vreedzame betogers. De 65-jarige autoritaire president Loekasjenko – ‘de laatste dictator van Europa’ – had de overwinning opgeëist met 80 procent van de stemmen, maar velen trekken die uitslag in twijfel. Nadat de oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja een bezwaar wilde aantekenen tegen die uitslag, moest ze uitwijken naar Litouwen.

Lees ook: Hoe een huisvrouw zonder politieke ervaring het bijna won van de langstzittende dictator van Europa

Een 73-jarige activiste van de oppositie wordt hardhandig meegenomen. – Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20