Windenergie overtreft kernenergie in VS voor de eerste keer ooit

Kan windenergie de tweede grootste elektriciteitsbron van de VS worden en kernenergie en steenkool kloppen?

Op 29 maart stak windenergie voor het eerst ooit kernenergie voorbij als tweede grootste elektriciteitsbron. Amper twee weken later, op 12 april, versloegen de Amerikaanse windturbines opnieuw kernenergie en elektriciteit die opgewekt wordt uit steenkoolcentrales. Dat bericht Quartz zaterdag.

Deze mijlpaal voor hernieuwbare energie zou vooral de ondergang van steenkool in de VS onderstrepen. De output van zonne- en windenergie zou dan ook verdubbeld zijn tussen 2008 en 2018. Die van steenkool halveerde in diezelfde periode. Maar nog opmerkelijker is dat de totale output van zonne- en windenergie sinds 2019 bijna nog eens verdubbelde, weet de Amerikaanse overheidsorganisatie Energy Information Administration.

Recordjaar voor windturbines?

Momenteel blijft windenergie op de meeste dagen de vierde grootste bron van elektriciteit voor de Amerikanen. Maar een inhaalbeweging is al lang ingezet. Analisten van S&P Global Market Intelligence verwachten dat windenergie in de VS records zal blijven breken. In 2020 werd er al een recordaantal nieuwe windturbines geplaatst. Dit jaar zou dat record normaal verbroken worden.

Weldra zal windenergie bijna dagelijks de stroom die de Amerikanen uit kernenergie en steenkool halen, kunnen overtreffen. Tijdens de meest de winderige dagen in de lente, wanneer de turbines hun grootste output kennen, zal dit wellicht meerdere keren het geval zijn.

44 procent hernieuwbare energie tegen 2050

Aardgas blijft echter de koning van energie in de Verenigde Staten. De markt van aardgas blijft ook nog steeds enorm groeien in het land, ondanks het doel van de Amerikanen om in 2050 een nuluitstoot te bereiken en tegen 2035 hun elektriciteit koolstofvrij te maken. 

De Energy Information Administration voorspelt dat hernieuwbare energie slechts 44 procent van de stroomvoorraad van de VS zal innemen tegen het jaar 2050. In 2021 stond dat cijfer al op 21 procent. Indien de Amerikanen hun klimaatdoelstellingen willen halen, zullen ze de adoptie van hernieuwbare energie fors moeten opvoeren, of moeten hopen op een pak meer winderige dagen, zoals in de afgelopen dagen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20