De volgende vijf jaar zal windenergie wereldwijd nieuwe projecten opzetten die uiteindelijk meer dan drie miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zullen kunnen genereren. Die tewerkstellingstoename is te danken de sterke groei die de sector op korte termijn zal laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van de Global Wind Energy Council (GWEC).
In het rapport wordt zowel de tewerkstelling in de offshore als onshore windenergie onderzocht. De cijfers hebben bovendien betrekking op de hele waardeketen van de sector, vertrekkend bij de planning en ontwikkeling van de projecten, over de fabricage, installatie, exploitatie en onderhoud tot de uiteindelijke ontmanteling.
China
Op dit moment heeft windenergie wereldwijd al een capaciteit van 751 gigawatt geïnstalleerd. ‘Hiermee heeft de industrie tot nu toe wereldwijd bijna 1,2 miljoen banen gegenereerd’, aldus het rapport.
‘De grootste arbeidsmarkt in de windenergie is terug te vinden in China, waar er vorig jaar sprake was van 550.000 arbeidsplaatsen. Brazilië staat op de tweede plaats met 260.000 banen, gevolgd door de Verenigde Staten (115.000) en India (63.000).’
De onderzoekers voorspellen dat er tussen nu en het midden van het decennium over de hele wereld 470 gigawatt aan nieuwe onshore en offshore windkracht zal worden geïnstalleerd. ‘Dit zal de tewerkstelling in de sector een verdere stimulans bezorgen’, zeggen ze.
Op basis van een extrapolatie van de huidige trends kan volgens het rapport worden verwacht dat de tewerkstelling in de sector nog met 3,3 miljoen banen zal groeien. ‘Een groot deel van die jobs zal ten goede komen aan de lokale tewerkstelling’, zeggen de onderzoekers nog. ‘Dat geldt onder meer voor de bouwfase, de operationele activiteit en het onderhoud.’
Lokale tewerkstelling
Het merendeel van deze banen zal worden gecreëerd in snelgroeiende markten voor windenergie, waaronder China, de Verenigde Staten, India, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Frankrijk, Zweden, Spanje, Zuid-Afrika en Taiwan.
‘De windindustrie heeft een sterke staat van dienst in de creatie van hoogwaardige en langdurige banen’, werpt Ben Backwell, chief executive van de Global Wind Energy Council, op in een commentaar op de cijfers. ‘De activiteit kan aan de lokale economie een aantal industriële kansen aanreiken en daarmee een nieuw leven in de gemeenschappen blazen.’
Backwell wijst erop dat bij de economische heropleving na de coronacrisis de windsector als één van de industrieën moet worden beschouwd om het herstel te ondersteunen en de tewerkstelling op te krikken.
‘Maar hoewel er duidelijk is aangetoond dat duurzame energie aanzienlijk meer economische voordelen en tewerkstelling bieden, besteden stimuleringspakketten wereldwijd nog steeds in totaal 30 miljard dollar meer aan fossiele brandstoffen dan aan hernieuwbare bronnen.’
(lb)