Wil Apple jouw dokter worden?

Wil Apple jouw dokter worden?
Apple – Getty Images

Enkele techgiganten tonen al een tijdje interesse in onze gezondheid. Apple heeft naam gemaakt op dit gebied, met name met zijn smartwatches, en blijft dat doen. Maar de ambities van het techbedrijf op het gebied van gezondheidsmonitoringfuncties en -apparaten zijn misschien wel groter dan ze op het eerste gezicht lijken.

In het nieuws: De Apple Watch 2024 zal volgens Bloomberg een hoge bloeddruk en slaapapneu kunnen detecteren.

  • De bloeddruksensor zou detecteren wanneer de bloeddruk van een gebruiker te hoog is, zonder exacte metingen te geven. Met andere woorden, het is bedoeld ter informatie. Het horloge zal gebruikers ongetwijfeld adviseren om contact op te nemen met een arts.
    • Door een dergelijke functie aan te bieden, zou Apple geen nieuwe weg inslaan, maar in feite zijn concurrenten inhalen.
  • Dit zou echter deel uitmaken van een breder gezondheidsproject.

Ook dit nog: Er wordt gesproken over de lancering van een pay-as-you-go gezondheidscoach. Onder de codenaam “Quartz” zou die de gegevens gebruiken die worden verzameld door alle apparaten van het merk om gebruikers persoonlijk advies te geven.

  • Apple biedt al een betaalde sportdienst aan, genaamd Fitness+.
  • Gezien dergelijke diensten een almaar belangrijkere inkomstenbron voor Apple worden, is het niet verwonderlijk dat de gigant een nieuw abonnement wil introduceren.
  • Maar deze stap – die natuurlijk bevestigd moet worden – komt niet uit het niets, gezien Apple’s sterke betrokkenheid bij alles wat met gezondheid te maken heeft.

Opgemerkt: Er doen geruchten de ronde dat de volgende AirPods nieuwe gezondheidsgerelateerde functies zullen hebben, waaronder de mogelijkheid om je temperatuur te meten.

Apple, een medisch assistent

De interesse van de techgigant in alles wat met gezondheid te maken heeft, is in de loop der jaren gestaag gegroeid. En dat was lang voor de lancering van de eerste Apple Watch.

  • In 2011, toen medeoprichter Steve Jobs aan alvleesklierkanker leed, werd de startup Avolonte Health geboren. Wat heeft dit met Apple te maken? De startup was een initiatief van de techgigant. Het doel? Een revolutie teweegbrengen in de diabeteszorg.
    • Het idee was om een niet-invasief apparaat voor bloedglucosemonitoring op de markt te brengen. Dit zou een revolutie teweeg kunnen brengen in het leven van diabetici.
  • Drie jaar later stelde Tim Cook “het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van Apple”, de Apple Watch, voor.
    • Hoewel dat horloge een aantal gezondheidsgerelateerde functies bood, waaronder een hartslagmeter en een stappenteller, stond het ver af van Jobs’ ambities.
  • Het aantal soortgelijke functies is fors toegenomen, maar er is nog steeds een gevoel van onbenut potentieel.
  • “De inspanningen van het bedrijf om gezondheidsmonitoring en ziektepreventie te verweven in zijn best verkochte apparaten heeft doorbraken opgeleverd, maar de strategie loopt soms vast door filosofische meningsverschillen, een cultuur van conservatisme en technologische realiteiten”, aldus Mark Gurman en Drake Bennett, journalisten bij Bloomberg.
    • Het is een feit dat managers bang zijn dat ze het imago van het bedrijf zullen schaden als ze nog verder gaan. “Tim en Jeff (COO van Apple red.) zijn zo bang om iets verkeerd te doen en zijn gefocust op het beschermen van het imago van het bedrijf”, zei een bron die nauw verbonden is met de techgigant tegenover Bloomberg.
  • Het bedrijf heeft al het een en ander geprobeerd, waaronder apps die je helpen om op je voeding te letten. Maar veel van deze projecten hebben het laboratorium van het bedrijf nooit verlaten.

Apple, jouw toekomstige huisarts?

Maar op de lange termijn, als de techreus het aantal gezondheidsmonitoringfuncties en -hulpmiddelen uitbreidt, zal Apple dan een arts vervangen?

  • De techgigant wil daar niet te ver in gaan. Een afwijking opsporen, ja; een ziekte behandelen, nee. Dat is de mening van Adrian Aoun, oprichter en CEO van Forward, een bedrijf dat een keten van hightech klinieken runt.
  • “We zijn niet geïnteresseerd in gezondheidszorg na ziekte,” zei een persoon die betrokken was bij de ontwikkeling van het bloedglucosesysteem, want ja, het zit nog in de pijplijn.

Conclusie: Apple zal steeds meer gezondheidsgerelateerde functies blijven aanbieden, maar verwacht niet dat het bedrijf je binnenkort een oplossing biedt, een diagnose stelt of een voorschrift geeft. Dat is niet het doel. En misschien is dat maar goed ook. Want daarvoor zouden we veel meer informatie met het bedrijf moeten delen. En we zouden veel afhankelijker worden van Big Tech – omdat de anderen ongetwijfeld het voorbeeld van Apple zullen volgen – wat een beetje beangstigend is.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.