Door de hoge energieprijzen zijn heel wat mensen op zoek naar manieren om hun elektriciteits- en gasverbruik te beperken. Je kan dat onder meer doen door je dak te isoleren. Alleen kan het soms een tijdje duren vooraleer een aannemer dat in orde kan brengen voor je. Daarom heeft de Vlaamse regering vandaag een premie gelanceerd voor wie zelf zijn woning wil isoleren.
Sinds begin deze maand kan je via Mijnverbouwpremie.be een premie aanvragen voor uiteenlopende (duurzame) renovaties, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Veel verbouwers doen daarbij een beroep op een aannemer. Alleen kan het een tijdje duren voordat een professional je woning onder handen kan nemen. Door de hoge energieprijzen is er immers een enorme vraag naar duurzame renovaties.
Het is ook mogelijk om zelf bepaalde werken uit te voeren, zoals het isoleren van je dak. Daarom heeft Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, vandaag een premie gelanceerd voor wie zelf het dak van zijn woning wil isoleren. “We zien dat de orderboekjes van aannemers heel vol zitten. Het is dan ook logisch dat we vanuit de overheid een apart steunprogramma opzetten voor wie zelf zijn dak wil isoleren”, klinkt het.
Wat moet je weten?
- De premie bedraagt 6 euro per vierkante meter. Die kan wel meer bedragen voor wie een sociaal tarief of uitsluitend een nachttarief heeft.
- Er is geen maximumbedrag van toepassing.
- Het is een tijdelijke premie die loopt tot 30 april 2023.
- De premie werkt wel retroactief tot 1 juli 2022.
- De premie moet aangevraagd en uitbetaald worden door Fluvius.
- De aanvraag moet worden ingediend uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur.
- Je komt dus enkel in aanmerking voor de premie als je de isolatie zelf plaatst. Indien je met een aannemer werkt, kan je via Mijnverbouwpremie nagaan of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.
Een renteloze lening
Het is ook mogelijk om een (op dit moment) renteloze lening aan te vragen bij de overheid, de zogenaamde Mijnverbouwlening. Je kan op die manier tussen 1.250 en 60.000 euro lenen. Er gelden wel enkele voorwaarden als je zo’n lening wenst aan te vragen.
Er bestaan ook nog andere financieringsopties om een groene renovatie te bekostigen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een groene lening aan te vragen bij een bank. Zo’n lening is goedkoper dan een gewone renovatielening. De afgelopen weken hebben verschillende banken wel de rente op een groen renovatiekrediet opgetrokken. Het prijskaartje bij de meeste banken schommelt momenteel tussen 1,6 en 3,3 procent.
De vijf goedkoopste groene leningen (15.000 euro/42 maanden) op dit moment
- bpost bank: 1,59 procent
- Beobank: 2,15 procent
- Axa Bank: 2,24 procent
- Crelan: 2,24 procent
- Bnp Paribas Fortis: 2,39 procent
(jvdh)