Wie wordt ‘s werelds eerste biljonair?

Binnen een periode van vijfentwintig jaar zal de wereld zijn eerste biljonair kennen. Dat zegt de Amerikaanse financiële specialist Bob Lord, medewerker van de nieuwssite Inequality.org. De voorspelling is gebaseerd op extrapolaties van de wereldwijde topvermogens die worden berekend door specialisten zoals het magazine Forbes en een aantal bredere economische trends, zoals de creatie van rijkdom in opkomende markten zoals India en China.

Met een kapitaal van 1 biljoen dollar (of duizend miljard dollar) zou men vandaag elke vierkante meter eigendom in het stadscentrum van Londen kunnen kopen. Volgens de Zwitserse bank Crédit Suisse zal de wereld binnen twee generaties elf biljonairs tellen.

Bill Gates (58), oprichter van Microsoft en met een vermogen van 72 miljard dollar op dit ogenblik al de rijkste man van de wereld, wordt volgens diverse waarnemers wellicht de eerste figuur die in aanmerking voor een biljonair-status zou kunnen komen. Er wordt daarbij op gewezen dat de vermogens van de superrijken snel toenemen.

“Vorig jaar dienden de vermogens van de éénenvijftig rijkste Amerikanen samengeteld te worden om aan een totaalbedrag van 1 biljoen dollar te komen, maar om diezelfde grens te bereiken heeft men vandaag nog slechts zevenendertig superrijken nodig.” In het begin van de jaren tachtig was een bedrag van 75 miljoen dollar nodig om de Forbes 400 te bereiken. Vandaag is 1 miljard dollar een minimum.

Niet iedereen verwacht echter dat de wereld op korte termijn zijn eerste biljonairs zal kunnen introduceren. Volgens Oliver Williams, analist bij consulent Wealth Insight, zal waarschijnlijk nog minstens twee generaties moeten worden gewacht op een eerste biljonair.

Hij merkt wel op dat ook die biljonair een geniaal ondernemer zal blijken te zijn die op de markt komt met een uitvinding die de wereld zal veranderen, zoals Bill Gates dat met de personal computer heeft voorgedaan. Williams voegt er aan toe dat de eerste biljonair wellicht uit de Verenigde Staten, waar de accumulatie van rijkdom het sterkste is, afkomstig zal zijn.

Anderen wijzen daarentegen naar groeimarkten en specifiek India. (mah)

 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.