Wie wordt minister-president van Nederland? Voormalig informateur Ronald Plasterk haakt af

Hoewel de Nederlandse regering zo goed als gevormd is, is het nog steeds zeer onduidelijk wie de toekomstige minister-president moet worden. Ronald Plasterk was lang favoriet, maar heeft nu zelf bedankt voor de functie. De voormalige informateur was in opspraak geraakt bij de verkoop van zijn bedrijf.

In het nieuws: Ronald Plasterk trekt zich terug als kandidaat voor het premierschap in Nederland. Dat maakte de voormalige informateur zelf bekend in een mededeling aan De Telegraaf.

  • “Er zijn de laatste tijd berichten verschenen waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken en die belemmerend zouden werken voor mijn eventuele functioneren als minister-president, ook al zijn ze onjuist. De gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel. Ik ben volledig integer, en was bereid om die integriteit uitputtend te laten toetsen door de formateur en zijn adviseurs. Ik ben niet langer beschikbaar om de leider van het kabinet te worden. Ik dank de vele mensen die vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Tenslotte vertrouw ik er op dat dit kabinet er komt, dat goede plannen heeft voor het land”, klinkt het daar.

Ronald Plasterk

De details: Dat Plasterk zich nu terugtrekt, is best opvallend. De 67-jarige voormalige minister voor Partij van de Arbeid was de persoonlijke favoriet van Geert Wilders. Die weegt als leider van de PVV, de grootste partij in het vermoedelijke kabinet, het zwaarst op de keuze van een minister-president.

  • Ronald Plasterk was recent in opspraak geraakt door een artikel in NRC. Die onthulden hoe hij als wetenschapper in 2022 een biotech-start-up verkocht voor 32 miljoen euro. Die winst ging geheel naar Plasterk zelf, en niet naar het Amsterdam UMC en een wetenschapper die het patent mede mogelijk heeft gemaakt. Plasterk ontkent die beschuldigingen dus, maar zet er nu toch door een stap op zijn als kandidaat-premier.
  • Pieter Omtzigt, leider van het NSC, zou daarnaast ook bezwaren hebben gehad tegen Plasterk. De twee kwamen tijdens de informatieronde in aanvaring met elkaar, waardoor Omtzigt excuses wil.
  • Ook de andere coalitiepartners in de formatie hebben ondertussen gereageerd op de beslissing van Plasterk. Zo noemt BBB-leider Caroline van der Plas het “erg jammer”, terwijl VVD-leider Dilan Yesilgöz zich niet wil uitlaten.

Nieuwe kandidaat?

Met het afhaken van Ronald Plasterk wordt het lijstje met kandidaat-premiers opnieuw wat kleiner. De vier partijvoorzitters van de partijen in de formatie hebben eerder namelijk beslist zelf geen plaats in de regering in te nemen.

Formateur Richard van Zwol zal binnenkort met de vier partijen opnieuw in gesprek gaan. Het initiatief ligt daarbij nog steeds bij Geert Wilders, als leider van de grootste partij.

Meer