Wie in Spanje betaalt met biljet van 500 euro moet zijn identiteitskaartnummer opgeven; biljet van 200 euro volgt snel…

Al wie bij een Spaanse bank een betaling verricht met één of meerdere biljetten van 500 euro moet naast zijn identiteitskaartnummer ook de herkomst en de bestemming van het of de biljetten opgeven. Tevens moet worden gemeld of de persoon die met zo’n biljet betaalt dat in eigen naam of in naam van derden doet. Dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof beslist. Net als in andere Europese landen moeten in Spanje voortaan ook transacties boven de 10.000 euro – ongeacht de gebruikte biljetten – in detail worden gedocumenteerd.

Spanje voert al een tijd strijd tegen de zogenaamde ‘Bin Ladens’, dat is de naam die het biljet van 500 euro meekreeg vooraleer de superterrorist werd gevat. Op die manier wilde men aangeven dat iedereen wist dat het biljet bestond, maar dat niemand er ooit een had gezien. Biljetten van 500 euro circuleren dan ook grotendeels in de ondergrondse en frauduleuze economie.

In februari circuleerden in Spanje voor een waarde van 39 miljard euro aan biljetten van 500 euro, het laagste niveau sinds mei 2005 en 13% minder dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van de Banco de España. Die daling is al 20 opeenvolgende maanden aan de gang. Toch circuleren in geen enkel andere euroland meer biljetten van 500 dan in Spanje. In totaal gaat het nog steeds om een kwart van alle biljetten van 500 die in de EU in omloop zijn.

In Spanje circuleren in totaal geldbiljetten voor een waarde van 53 miljard euro. Driekwart van dat geld bestaat uit biljetten van 500 of in totaal 79 miljoen biljetten. De inspecteurs van de Spaanse belastingdienst vragen ondertussen om dezelfde maatregelen te nemen bij het gebruik van biljetten van 200 euro. Ook de socialistische PSOE is voorstander om de biljetten uit circulatie te halen en zo de economie te boosten, een maatregel die ze steeds heeft geweigerd door te voeren wanneer ze zelf aan de macht was.

Britse wisselkantoren zijn al in april 2010 gestopt met het verhandelen van biljetten van 500 euro. 90% van de in het VK verhandelde coupures van 500 euro zijn volgens het Serious Organized Crime Agency in handen van de georganiseerde misdaad.

Meer