Wie een bedrijfswagen heeft, betaalt volgend jaar meer belastingen

Dinsdag publiceerde de FOD Financiën de nieuwe referentie-uitstoot voor bedrijfswagens. Die maatstaf is voor het eerst in jaren gedaald, waardoor eigenaars van bedrijfswagens meer belastingen zullen moeten betalen. 

De referentie-uitstoot wordt berekend op basis van de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Aangezien er dit jaar opvallend veel elektrische- en hybride auto’s aan het Belgische wagenpark werden toegevoegd is die gemiddelde uitstoot gedaald. De referentie voor dieselwagens is gezakt van 91 naar 84 gram per kilometer, voor benzineauto’s van 111 naar 102 gram. Dat schrijft De Standaard. 

Wie van zijn werkgever een bedrijfswagen krijgt, wordt forfaitair belast op dat voordeel. Die forfaitaire berekening gebeurt op basis van de CO2-coëfficiënt. Dat is het verschil tussen de uitstoot van de bedrijfswagen en de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Aangezien dat laatste verlaagd is, komt het belastbaar voordeel hoger uit. 

Hoeveel die stijging bedraagt, hangt af van de CO2-uitstoot en de prijs van de bedrijfswagen. Maar gemiddeld genomen zullen werknemers die een bedrijfswagen hebben een kleine 150 euro per jaar meer betalen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20