WHO tikt België op de vingers over fout mondmaskeradvies

Ons land zegt al drie maanden dat het geen probleem is om uw mondmasker even onder de kin te dragen, maar nu blijkt dat dat toch besmettingen in de hand kan werken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een mail die De Morgen kon inkijken.

In de instructie, die het gezondheidsinstituut Sciensano en de Risk Management Group (RMG) op 21 maart de wereld instuurden, staat dat een chirurgisch mondmasker acht uur gebruikt mag worden. ‘Het mag rond de hals gedragen worden, maar nooit in de zak’, staat er. De instructie geldt voor alle zorgverleners.

Dat laatste klopt niet, zegt de WHO nu. Hans Kluge, regionaal directeur bij de organisatie, stuurde een mail aan Paul Cappelier, de voorzitter van de zorgkundigenfederatie Befezo. ‘Hoewel het na handhygiëne in theorie veilig lijkt om het gebruikte medische masker onder de kin of rond de nek te plaatsen, is het niet mogelijk om het gebruikte medische masker weer op te zetten (hangend onder de kin of rond de nek) zonder het gebruikte masker en gezicht aan te raken’, schrijft hij. Ook het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC zegt dat in zijn richtlijnen.

Sciensano zegt dat het adviezen van de Hoge Gezondheidsraad volgde om de instructies op te stellen, maar die laat aan De Morgen weten dat het zinnetje over het masker rond de hals er op 16 april is uitgehaald. Alleen was dat nog niet gecommuniceerd aan de regio’s, waardoor dat in de laatste update van het Agentschap Zorg en Gezondheid op 29 mei niet is weggehaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20