De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft mpokken voor de tweede keer in twee jaar tijd uitgeroepen tot een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid, na een uitbraak van de virale infectie in de Democratische Republiek Congo die zich heeft verspreid naar buurlanden. Deze verklaring is gedaan na een vergadering van het noodcomité eerder op woensdag, waar ze WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus adviseerden over de vraag of de uitbraak van de ziekte een “noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang” of PHEIC vormt.
De PHEIC-status is bedoeld om onderzoek, financiering en internationale volksgezondheidsmaatregelen en samenwerking te versnellen om de ziekte in te dammen. Mpokken kunnen zich verspreiden door nauw contact en veroorzaken meestal milde symptomen, maar in zeldzame gevallen is de ziekte dodelijk. Het virus veroorzaakt griepachtige symptomen en met pus gevulde laesies op het lichaam.
Mpokkenuitbraak in Congo
De uitbraak in Congo begon met een variant die bekend staat als clade I. Een nieuwe variant, clade Ib, lijkt zich echter gemakkelijker te verspreiden door routinematig nauw contact, waaronder seksueel contact. Het virus heeft zich vanuit Congo al verspreid naar buurlanden, waaronder Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda, waardoor de WHO in actie kwam.
“De ontdekking en snelle verspreiding van een nieuwe vorm van mpokken in het oosten van de DRC, de ontdekking ervan in buurlanden die nog niet eerder melding hadden gemaakt van mpokken en de mogelijkheid van verdere verspreiding binnen Afrika en daarbuiten zijn zeer zorgwekkend,” zei Tedros. Hij voegde eraan toe dat het agentschap 1,5 miljoen dollar aan noodfondsen heeft vrijgemaakt en van plan is om de komende dagen nog meer fondsen vrij te maken.
Wereldwijde reactie
Voor het reactieplan van de WHO is aanvankelijk 15 miljoen dollar nodig en het agentschap is van plan een beroep te doen op donoren voor financiering. Vaccins en gedragsverandering hielpen de verspreiding te stoppen toen een andere stam van de mpkken zich wereldwijd verspreidde in 2022 en WHO de noodtoestand uitriep.
Voor deze uitbraak zijn nog geen vaccins beschikbaar, hoewel er wordt gewerkt aan de ontwikkeling ervan. Het agentschap heeft landen met voorraden opgeroepen om injecties te doneren. Professor Dimie Ogoina, voorzitter van de WHO-noodcommissie, zei dat alle leden het er unaniem over eens waren dat de huidige toename van het aantal gevallen een “buitengewone gebeurtenis” is, met een recordaantal gevallen in Congo.
De directeur-generaal van de WHO benadrukte de noodzaak van een gecoördineerde internationale reactie om deze uitbraken te stoppen en levens te redden. Terwijl de situatie zich blijft ontwikkelen, blijft het cruciaal voor wereldwijde coördinatie en samenwerking om de verspreiding van mpokken in te dammen.
Belangrijkste punten
• De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft pokken voor de tweede keer in twee jaar tijd uitgeroepen tot een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid.
• De uitbraak begon in de Democratische Republiek Congo met een variant die bekend staat als clade I, maar een nieuwe variant, clade Ib, verspreidt zich gemakkelijker door nauw contact.
• Mpokken kunnen zich verspreiden door nauw contact en veroorzaken griepachtige symptomen en met pus gevulde laesies op het lichaam.
• Voor deze uitbraak zijn nog geen vaccins beschikbaar, hoewel er wordt gewerkt aan de ontwikkeling ervan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!