Key takeaways
- De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nieuwe richtlijnen voorgesteld om voedingswaarde-etikettering op de voorkant van verpakkingen. Die moeten consumenten helpen gezondere keuzes te maken.
- Slechts 43 WHO-lidstaten hebben enige vorm van etikettering op de voorkant van verpakkingen geïmplementeerd. Nochtans is er bewijs dat zo’n aanduidingen invloed hebben op het koopgedrag.
- De ontwerprichtlijnen van de WHO bevelen interpretatieve etiketten aan die zowel voedingsinformatie als uitleg over de gevolgen van een product voor de gezondheid bevatten.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen voorgesteld die voedingswaarde-etikettering op de voorkant van verpakkingen aanmoedigen om consumenten te helpen gezondere keuzes te maken. Dat meldt Reuters.
Deze richtlijnen gaan in op een wereldwijde obesitascrisis die wordt veroorzaakt door overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met veel zout, suiker en vet. Dit leidt tot meer dan een miljard mensen met obesitas en naar schatting acht miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar als gevolg van daarmee samenhangende gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen.
Implementatie en voorbeelden
Op dit moment hebben slechts 43 lidstaten van de WHO enige vorm van etikettering op de voorkant van verpakkingen geïmplementeerd, ondanks het feit dat de invloed op koopgedrag is aangetoond. De ontwerprichtlijnen van de WHO, die in 2019 zijn uitgebracht en begin 2025 zijn afgerond voor openbare raadpleging, bevelen “interpretatieve” etiketten aan die zowel voedingsinformatie als uitleg over de gevolgen van een product voor de gezondheid bevatten.
Reactie voedingsindustrie
Voorbeelden zijn NutriScore, gebruikt in verschillende Europese landen, dat voedsel rangschikt van A (groen, rijk aan voedingsstoffen) tot E (rood, veel toegevoegde zouten, suikers, vetten of calorieën), en het Chileense systeem dat zwarte achthoekige waarschuwingen gebruikt op producten met een hoog suiker-, zout- of vetgehalte.
Hoewel de voedingsindustrie over het algemeen de voorkeur geeft aan “niet-interpretatieve” etiketten die alleen informatie over voedingsstoffen geven, zoals in de Verenigde Staten, benadrukken experts zoals Lindsey Smith Taillie de effectiviteit van waarschuwingsetiketten bij het terugdringen van ongezonde consumptie, zoals blijkt uit het Chileense beleid dat heeft geleid tot aanzienlijke dalingen in suiker-, natrium-, verzadigde vet- en calorie-inname.
Het standpunt van de WHO en de reactie van de industrie
De WHO erkent dat er geen sluitend bewijs is voor het meest effectieve etiketteringssysteem, maar benadrukt dat landen de inname van toegevoegde suikers, natrium, verzadigde vetten en sterk bewerkte voedingsmiddelen moeten beperken.
De International Food and Beverage Alliance (IFBA), die internationale bedrijven zoals Coca-Cola en Mondelez vertegenwoordigt, ondersteunt voedingswaarde-etiketten en pleit tegelijkertijd tegen het “demoniseren” van producten die veilig en goedgekeurd worden geacht.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!