Whisky blijft interessant als investering: “Veel beter rendement dan meeste activa of aandelen”

Whisky Bar at the Balmoral Hotel in Edinburgh (Foto: Rocco Forte Hotels)

Whisky levert beleggers al lang heel mooie winsten op. De waarde van topwhisky’s is de afgelopen jaren enorm gestegen.

Een index op basis van veilingwaarden van de beste whisky’s toont de voorbije vijf jaar een stijging van 262 procent. Over tien tijd hebben investeerders in whisky hun geld zelfs vervijfvoudigd. Dat blijkt uit een rapport van consulent Knight Frank via de Financial Times.

Daarmee doet whisky het beter dan de meeste andere activa. Ook de wereldwijde aandelenmarkt doet het maar half zo goed, met een stijging van 2,5 op tien jaar tijd.

Shutterstock

Nauwelijks verhandeld

Reden voor die mooie cijfers is het feit dat zeldzame Scotch nauwelijks verhandeld wordt. In totaal volume gaat het over minder dan 2 procent van de mark van topwijnen.

De handel van de absolute topwhisky’s is het afgelopen jaar zelfs bijna volledig tot stilstand gekomen, terwijl flessen van minder dan 1.000 pond (1.130 euro) wel tien procent vaker verkocht zijn.

Vervalsers

Het grootste probleem op de whiskymarkt blijkt al enige tijd het toegenomen aantal vervalsers. De steeds stijgende prijzen maken het voor criminelen ook interessanter. Zelfs ervaren experts lieten zich de laatste jaren soms voor de gek houden.

Lees ook:

Source: BusinessAM
Lees meer
Markten