Westers prijsplafond voor olie is maat voor niets: olie- en gasinkomsten van Moskou zijn verdubbeld

De olie- en gasinkomsten van Rusland stijgen opnieuw, waardoor de Russische autocraat Vladimir Poetin zijn schatkist kan aanvullen. Moskou is erin geslaagd het westerse prijsplafond te omzeilen. Het is tijd om een nieuw instrument te vinden.

Waarom is dit belangrijk?

Iets minder dan een jaar geleden bereikten de leden van de Europese Unie, de G7 en Australië een akkoord over een prijsplafond van 60 dollar per vat voor Russische ruwe olie die over zee wordt vervoerd. Gevaarlijk volgens sommigen in een tijd van energietekorten, te weinig ambitieus volgens anderen op een moment dat de oorlogskas van Poetin moet worden leeggepompt. Moskou is er uiteindelijk toch in geslaagd om het prijsplafond te omzeilen.

Een achterhaald prijsplafond

In het nieuws: De belastinginkomsten die Rusland uit olie en gas put, zijn in oktober verdubbeld ten opzichte van september. In vergelijking met een jaar eerder is er sprake van een toename met zo'n 25 procent. Dat blijkt uit gegevens die vrijdag werden gepubliceerd. Dat is niet naar de zin van het Westen, dat met het prijsplafond de Russische overheidsfinanciën onder druk wou zetten.

  • Moskou is er dankzij het gebruik van een “schaduwvloot”, schepen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer