Westen VS zet zich schrap voor eerste watertekort ooit door droogte

Waterreservoirs die miljoenen mensen in het westen van de VS voorzien van water staan op een historisch laagtepunt. De federale overheid overweegt het uitroepen van het eerste watertekort ooit in staten zoals Arizona en Nevada.

Er zal de komende 24 maanden minder water van de machtige Colorado rivier door de Rocky Mountains naar het droge zuidwesten en de baai van Californië vloeien. Dat zegt een studie van het Amerikaanse Bureau of Reclamation.

Hierdoor zullen de waterniveaus van Lake Mead (omsloten door de Hoover Dam in Nevada, zie omslagfoto) en Lake Powell, twee belangrijke reservoirs in de regio, zakken naar een ongekend niveau. Als de projecties van het Bureau of Reclamation kloppen, zal het niveau van Lake Mead in juni onder de 328 meter zakken.

De Amerikaanse overheid zal zich weldra genoodzaakt voelen om een officieel watertekort uit te roepen. Dit zal enorme gevolgen hebben voor de watervoorraad van de agricultuur en bruisende steden van het zuidwesten en de westkust.

Zeven staten -Arizona, Californië, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah en Wyoming- zijn bijzonder afhankelijk van water uit de Colorado rivier. Arizona, met meer dan 7 miljoen inwoners, riskeert een derde van haar watervoorraad te verliezen in de komende drie maanden.

Droogteplan

Ondertussen hebben verschillende staten al een droogteplan bovengehaald dat ondertekend werd in 2019. Daarin werden de besparingen op water verdeeld onder de staten. Volgens het Amerikaanse wateragentschap zou dit plan voldoende alternatieven moeten aanbieden om de droogte te weerstaan.

‘De studie, hoewel opvallend, komt niet als een verrassing’, zeiden woordvoerders van het departement voor waterbeheer van Arizona in een persbericht. ‘Het reflecteert de impact van de droge en warme klimaatomstandigheden rond de Colora rivier en de gevolgen van een aanhoudende droogte die de watervoorraad in de regio trof’.

In Nevada werden er al kleine kanalen opgetrokken die water van de uithoeken van Lake Mead zullen aftappen, opslaan en verdelen onder de staten via een kredietsysteem. Het lijkt er op dat de zuidwestelijke staten dus voorbereid zijn om het hoofd te bieden aan de crisis.

Stroom van Hoover Dam

Helaas is er wel een tweede probleem dat zich opdringt door de watertekorten. Door het verlaagde waterniveau in Lake Mead kan de Hoover dam minder energie via waterkracht opwekken. De Hoover dam produceert normaal gezien meer dan 2,5 miljoen kilowattuur per jaar.

Het overleven van de rurale economie van Arizona en Nevada hangt vast aan het bestaan van deze stroom. Volgens NV Energy, de grootste leverancier van elektriciteit in de regio, zullen delen van Nevada en Californië, zoals de grootstad Los Angeles, de gevolgen ongetwijfeld voelen.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20