Recente Europese droogtes en hittegolven blijken wel degelijk ergste in 2.000 jaar

De reeks van ernstige droogtes en hittegolven in Europa sinds 2014 is de meest extreme sinds meer dan 2.000 jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarin boomringen geanalyseerd werden die teruggaan tot het Romeinse rijk. De studie vond ook een geleidelijke uitdroging van het zomerklimaat in Midden-Europa in de afgelopen twee millennia, vóór de recente opstoot van hittegolven.

‘We zijn ons allemaal bewust van de cluster van uitzonderlijk hete en droge zomers die we de afgelopen jaren hebben gehad’, zegt prof. Ulf Büntgen van Cambridge University, die het onderzoek leidde. ‘Onze resultaten laten zien dat wat we hebben meegemaakt buitengewoon is. De reeks hittegolven en droogtes is ongekend in de afgelopen 2.000 jaar.’

Volgens de wetenschappers is de droogte veroorzaakt door veranderingen in de positie van de jetstream en de luchtcirculatie boven het continent, en klimaatverandering is daarvan waarschijnlijk de onderliggende oorzaak.

Europa al twee decennia aan het uitdrogen

De studie vond ook een geleidelijke uitdroging van het zomerklimaat in Midden-Europa in de afgelopen twee millennia, vóór de recente opstoot van hittegolven. De wetenschappers hebben vulkanische activiteit en zonnecycli uitgesloten als oorzaken van deze langetermijntrend en denken dat subtiele veranderingen in de baan van de aarde de oorzaak zijn.

In de studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience, worden 27.000 jaarringen van 147 eiken geanalyseerd. Levende eiken werden gebruikt voor de data van de vorige eeuw; voor de periode daarvoor werd hout gebruikt van oude gebouwen zoals kerken. Voor de middeleeuwen gebruikten de onderzoekers eiken die waren bewaard in rivierafzettingen of grindbedden, en voor de Romeinse tijd gebruikten ze overblijfselen zoals hout dat werd gebruikt om putten te bouwen.

Eerdere klimaatreconstructies uit boomringen gebruikten breedte en houtdichtheid om de temperatuur te bepalen. De door Büntgen geleide studie gebruikte metingen van koolstof- en zuurstofisotopen om te onderzoeken hoeveel water beschikbaar was voor de bomen. Hieruit bleek dat de hoge frequentie van recente Europese droogtes ongekend was, zelfs vergeleken met ernstige historische droogtes zoals de aa droogte in het begin van de 16e eeuw.

De houtmonsters zijn afkomstig uit Tsjechië en Beieren in Duitsland en vertegenwoordigen de klimaatomstandigheden in heel Midden-Europa.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20