Frankrijk en België krijgen verlaagde kredietbeoordelingen door politieke en fiscale zorgen


Key takeaways

  • Fitch Ratings verlaagde de vooruitzichten voor Frankrijk naar “negatief” vanwege de worsteling van premier Michel Barnier met de oplopende schulden.
  • Moody’s heeft de vooruitzichten voor België bijgesteld naar “negatief” omdat de volgende regering mogelijk moeite heeft om de schuldenlast van het land te stabiliseren.
  • De beslissingen van de kredietbeoordelaars vallen samen met zorgen over de Europese Centrale Bank die de rentetarieven in de eurozone verlaagt en de trager dan verwachte economische groei in de belangrijkste markten.

Kredietbeoordelaars hebben hun vooruitzichten voor twee grote West-Europese economieën naar beneden bijgesteld, vanwege toenemende politieke uitdagingen en zorgen over het begrotingsbeleid.

Fitch Ratings heeft de vooruitzichten voor Frankrijk verlaagd van “stabiel” naar “negatief” en schrijft de verandering toe aan de worstelingen van premier Michel Barnier bij het aanpakken van de escalerende schuld van het land. Fitch verwacht dat de begrotingstekorten in Frankrijk zullen oplopen, waardoor de staatsschuld in 2028 zal zijn opgelopen tot 118,5 procent van het BBP. Het bureau merkte op dat de centrumrechtse regering van Barnier geen duidelijke meerderheid heeft in het parlement en afhankelijk is van de steun van extreemrechts om wetgeving door te voeren.

Verslechtering van de Franse overheidsfinanciën

De Franse overheidsfinanciën hebben dit jaar een aanzienlijke achteruitgang doorgemaakt, wat de kans op een verlaging van de kredietwaardigheid vergroot. Om deze problemen aan te pakken, heeft de Franse regering een begroting voor 2025 voorgesteld met als doel het begrotingstekort met 60 miljard euro (65,5 miljard dollar) te verminderen. Dit plan omvat zowel het verlagen van uitgaven als het verhogen van belastingen, vooral gericht op welgestelde individuen en grote ondernemingen. Minister van Financiën Antoine Armand benadrukte de vastberadenheid van de regering om de overheidsfinanciën te stabiliseren en de schuld beheersbaar te houden met deze nieuwe begroting.

Ratingverlaging voor België

Ondertussen heeft Moody’s Ratings de vooruitzichten voor België bijgesteld van “stabiel” naar “negatief”, met de vrees dat de volgende regering niet in staat zal zijn om maatregelen te nemen om de schuldenlast van het land te stabiliseren. België wordt geplaagd door een politieke impasse na de federale en regionale verkiezingen in juni, wat de toch al trage economische groei en een stagnerende arbeidsmarkt nog verergert.

Europese economische vooruitzichten

Deze beslissingen van de kredietbeoordelaars vallen samen met de verwachting dat de Europese Centrale Bank volgende week de rente in de eurozone zal verlagen vanwege de groeiende bezorgdheid over de economische vooruitzichten van de EU. Factoren die bijdragen aan deze bezorgdheid zijn onder andere een aanzienlijke daling van de inflatie vorige maand en een trager dan verwachte groei in belangrijke markten zoals Duitsland. De Duitse minister van Economie, Robert Habeck, maakte onlangs bekend dat de regering een tweede opeenvolgend jaar van economische krimp voorziet, met een daling van ongeveer 0,2 procent na eerdere schattingen van 0,3 procent groei.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.