Werknemers Microsoft kunnen thuis blijven werken na coronacrisis

Werknemers bij het computerbedrijf Microsoft zullen ook na de coronacrisis thuis kunnen blijven werken. Dat blijkt uit de nieuwe interne richtlijnen van het bedrijf.

Veel personeelsleden van Microsoft werken sinds maart al thuis. Wie dat wenst, zal dat ook na de pandemie kunnen blijven doen, laat de nieuwssite The Verge weten op basis van de interne richtlijnen die de site kon inkijken.

Volgens die richtlijnen staat Microsoft toe dat de werknemers minder dan 50 procent van hun werkweek thuiswerken. Mits goedkeuring van de rechtstreekse baas is permanent thuiswerken ook mogelijk.

Thuiswerken niet voor iedereen mogelijk

Al zal de bovenstaande regeling niet voor iedereen gelden. Het bedrijf erkent dat er naar de jobinvulling moet gekeken worden. ‘Het is niet voor iedere functie mogelijk om op afstand te werken’, klinkt het. Microsoft heeft het onder meer over mensen die werken in laboratoria en datacenters.

Het bedrijf pakt ook uit met de mogelijkheid om in het buitenland op afstand te werken. Wie dat wenst te doen, moet daar wel toestemming voor vragen.

Microsoft zal de mensen die (permanent) thuiswerken een thuiswerkvergoeding betalen. Wie verhuist om op afstand te werken, moet zelf opdraaien voor de verplaatsingskosten.

Microsoft is overigens niet het enige megabedrijf waar werknemers na de crisis op afstand zullen kunnen blijven werken. Ook Facebook heeft al plannen uit de doeken gedaan om meer werknemers thuis te laten werken. Het bedrijf gaat zelfs een thuiswerkdirecteur in dienst nemen om dat in goede banen te leiden.

Meer