Werkgeversorganisaties kanten zich tegen Waals Mercosur-verzet

VBO, UWE, Voka en BECI klagen een mogelijke blokkering van het akkoord tussen de Europese Unie en de Mercosurlanden door de Waalse regering aan. ‘Het zou een streep door de rekening zijn van talloze exporteurs en importeurs, en van de Belgische economie in het algemeen’, schrijven ze.

De werkgeversorganisaties hebben kennis genomen van de standpunten van de verschillende Belgische overheden over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) en vrezen een Waalse blokkering.

‘De weigering van de Waalse regering om aan de federale regering alle bevoegdheden te verlenen om het akkoord te ondertekenen, zou betekenen dat er opnieuw een handelsakkoord wordt geblokkeerd. Een verdrag waarover de Europese Commissie jarenlang heeft onderhandeld, op basis van een mandaat goedgekeurd door de Raad van ministers van de Europese Unie’, aldus de werkgeversorganisaties.

37.000 Belgische jobs

Ze wijzen erop dat het Belgische bbp voor meer dan 85 procent afhangt van buitenlandse handel, waarbij steeds meer handelspartners buiten de EU betrokken zijn. Volgens de werkgeversorganisaties hangt één op de vijf Belgische jobs af van de export naar landen buiten de Europese markt. Bovendien zijn meer dan 37.000 Belgische jobs afhankelijk van de export naar Mercosur-landen en exporteren 1.640 Belgische ondernemingen naar die uitgestrekte markt.

Het akkoord geniet dan ook de principiële steun van de werkgevers, aangezien het voor heel wat sectoren tal van opportuniteiten en verbeteringen inhoudt. ‘De Mercosur-economieën werden historisch sterk beschermd door veelvuldige tarifaire en niet-tarifaire belemmeringen. Dit politiek akkoord zal de markttoegang tot de economische Mercosur-zone fors vergemakkelijken, en dat juichen we toe.’

Meer