Werkgevers geven minder snel een bedrijfswagen

Werkgevers geven minder snel een bedrijfswagen
Bedrijfswagen – Getty Images

Het aantal bedrijfswagens op de Belgische wegen is in 2023 gestagneerd, leert een onderzoek van de hr-dienstverlener SD Worx. Bij de werknemers jonger dan 35 jaar is er zelfs sprake van een (beperkte) afname. Meer en meer ondernemingen willen dat extralegaal voordeel pas toekennen na één jaar anciënniteit.

Waarom is dit belangrijk?

De bedrijfswagen blijft immens populair in ons land, voornamelijk in Vlaanderen. Tot 80 procent van de bedrijfswagens zit in het noordelijk gedeelte van ons land.

In het nieuws: Het aantal bedrijfswagens neemt niet langer toe. Dat zegt SD Worx op basis van een analyse bij 1,2 miljoen werknemers in de privésector met meer dan 175.000 bedrijfswagens

  • Volgens SD Worx kreeg vorig jaar 14,6 procent van de werknemers een bedrijfswagen. Dat is een minieme daling tegenover 2022. Toen had 14,8 procent van de medewerkers een salaris- of functiewagen.
    • Een functiewagen is noodzakelijk om je job te kunnen doen.
    • Een salariswagen is een auto die de werkgever ter beschikking stelt aan een werknemer. Dat voertuig is niet noodzakelijk om je functie te kunnen uitvoeren.
    • Gemiddeld gaat het in de helft van de gevallen om een functiewagen, de andere helft zijn salariswagens, stelt SD Worx vast op basis van een bevraging bij meer dan 1000 Belgische werknemers. 
    • Bij de -25 jarigen gaat het relatief gezien iets meer om een salariswagen, als instrument om jongeren met specifieke talenten aan te trekken, zo blijkt uit de bevraging. In twee derde van de gevallen (66 procent) gaat het bij min 25-jarigen om een salariswagen.

Minder bedrijfswagens voor jongeren

Details: Uit de bevraging van de hr-dienstverlener blijkt ook dat veel werkgevers pas een bedrijfswagen toekennen na één jaar anciënniteit.

  • Het aantal werknemers dat dit extralegaal voordeel binnen het jaar krijgt, is gedaald van 7,3 procent in 2022 naar 1,8 procent vorig jaar.
  • Voorts krijgen minder jonge medewerkers een bedrijfswagen. Bij de -25 jarigen is er sprake van een terugval van 3,3 naar 2,0 procent. Ook bij de 25-35 jarigen is er een beperkte afname.
    • SD Worx voegt eraan toe dat jongeren ook minder interesse hebben in een bedrijfswagen. “Zeker als ze in de stad wonen, is het niet langer top of mind bij een aanwervingsproce­dure”, klinkt het.

Prijskaartje bedrijfswagen loopt op

Ook dit nog: Werkgevers geven steeds meer uit aan een bedrijfswagen.

  • De mediane cataloguswaarde van een nieuwe bedrijfswagen is de laatste vijf jaar met 25 procent gestegen. Vandaag betaalt een werkgever 40.280 voor zo’n voertuig, tegenover 32.529 euro in 2018.
  • Hoeveel een onderneming spendeert aan een bedrijfswagen is ook afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Zo daalt de mediane cataloguswaarde van een nieuwe bedrijfswagen tot  31.112 euro voor medewerkers jonger dan 25 jaar.
  • “De catalogusprijs stijgt met de leeftijd, want vaak is die gekoppeld aan een rol met meer verantwoordelijkheid. Sinds 2021 hebben de (hybride) benzines de (hybride) diesels ingehaald en zijn de elektrische voertuigen aan een snelle opmars bezig”, voegt Veerle Michiels, mobiliteitsexpert bij SD Worx, eraan toe. (cv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.